Музеј повукао слике Ван Гога због везе са нацистима

СРНА
Музеј повукао слике Ван Гога због везе са нацистима

ЖЕНЕВА - Швајцарски музеј "Кунстхаус" повукао је пет слика, укључујући дјела Ван Гога и Монеа, након што је фондација која их посједује објавила да су слике својевремено заплијенили нацисти и да се ради на "правичном рјешењу" ситуације са правним насљедницима некадашњих власника.

САД су објавиле нове смјернице о томе како поступати са умјетничким дјелима која су у пршлости заплијенили нацисти.

Фондација Емила Георга Бурлеа, која је власник слика изложених у музеју, саопштила је да настоји да постигне "фер и правично рјешење" са правним насљедницима бивших власника који нису идентификовани.

Одбор Фондације позвао је да се обави нова процјена радова у складу са смјерницама које је Стејт департмент објавио у марту о томе како треба поступати са умјетнинама које су раније присвојили нацисти.

"Ово је важан корак у примјени најбоље праксе, коју сада подржавају 24 земље, укључујући Швајцарску", рекао је Стјуарт Ајзенштат, специјални савјетник америчког државног секретара Ентонија Блинкена за питања Холокауста и кључни архитекта нових принципа.

Међу пет спорних слика су дјела Винсента Ван Гога, Клода Монеа, Гистава Курбеа, Анрија да Тулуза и Пола Гогена.

Фондација је саопштила да је спремна да упути финанијски допринос имању Макса Силберберга, њемачког Јеврејина и колекционара умјетничких дела који је умро са својом супругом у нацистичком логору Аушвицу, из поштовања према његовој "трагичној судбини".

Бурле је био њемачки индустријалац и произвођач оружја који је постао швајцарски држављанин крајем тридесетих. Он је надгледао компанију која је снабдијевала силе Осовине, укључујући нацистичку Њемачку, саопштила је Фондација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана