Међународна премијера филма "Усековање" у Москви

Танјуг
Међународна премијера филма "Усековање" у Москви

МОСКВА - У главном такмичарском програму филмског фестивала у Москви А категорије биће приказан филм "Усековање" у режији Синише Цветића, најавили су из Филмског центра Србије. Московски филмски фестивал ове године биће одржан по 44. пут, али у измењеном термину - од 26. августа до 2. септембра, а дио главног такмичарског програма, уз шест других филмова, биће и српски дугометрражни играни филм "Усековање" у режији младог Синише Цветића, а по сценарију Давида Јовановића.

У питању је међународна премијера овог остварења насталог захваљујући и подршци Филмског центра Србије.

"Усековање" представља портрет једне породице и њене црне овце и најмлађег члана Јована. Све их пратимо у једном дану, у једном стану, за време славе Усековање главе Светог Јована Крститеља, где родитељи крију од Јована и гостију да се разводе, а Јован крије од њих да се дрогира и нада се да ће га ванземаљци избавити из безнадежног и бесмисленог постојања на земљи.

Постепеним захуктавањем, кроз славску атмосферу и алкохол, као и појаву ненајављеног госта, долази до откривања тих, али и других породичних тајни и сукоба.

Улоге тумаче: Павле Менсур, Бојан Жировић, Александра Балмазовић, Марко Грабеж, Анита Огњановић, Златан Видовић, Дубравка Ковјанић, Милица Јаневски, Александар Ðурица, Александра Плескоњић Илић, Јована Гавриловић, Момчило Пићурић. Филм је реализован у продукцији "Кошутњак филма", продуцент филма је Зоран Јанковић, уметнички директор Слободан Терзић, а директорка филма Вишња Никитин.

У селекцију кратког метра на московском фестивалу међународног и такмичарског карактера, А категорије, уврштен је и дипломски филм "Сами заједно" Аглаје Филиповић, дипл. редитељке Академије уметности у Београду. У овом двадесетоминутном филму глуме Јована Драгаш и Владимир Гвојић, а синопис открива следеће: враћајући се кући Инес и Вук се случајно упознају у Београду.

Због непредвидивих околоности принуђени су да дјеле хотелску собу. Двоје младих који су одласком вани постали странци у свом граду отварају се једно другом тражећи сигурност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана