Марија Вучковић, књижевница и глумица, за “Глас Српске”: Поезија је моја лична карта

Милош Васиљевић
Марија Вучковић, књижевница и глумица, за “Глас Српске”: Поезија је моја лична карта

БАЊАЛУКА – Кад си у земљи чијим језиком не владаш, то умије да буде болно, нарочито кад је језик твој највећи алат. За некога ко је завршио књижевност и театрологију, бавио се глумом и писао на матерњем језику, то дође као све испочетка. И само по себи је инспиративно.

Ријечи су књижевнице и глумице Марије Вучковић која је првом књигом “Оностраност је прилика” показала да је писање њена највећа љубав, страст и инспирација, а своју публику припрема и за нову књигу.

Вучковићева је активна на “Јутјуб” платформи, гдје има свој канал на којем говори поезију, па су тако њени пратиоци могли да чују неке пјесме које су уврштене у нову књигу. О поезији, глуми и животу у Њемачкој Вучковићева је говорила за “Глас Српске”.

- Радује ме што је у Њемачкој култура на високом нивоу и што се умјетници мање фолирају, а више цијене. Мислим да ћу ту пронаћи своје мјесто - додала је Вучковићева.

Како је казала поезија је нешто без чега не може да замисли ниједан свој дан.

- Поезија је моја највећа љубав, моја лична карта. Оно што ми никад није мрско. И оно на шта мислим кад ми је најнапорније. Она је у свему, и она креира све, осмишљава и рехабилитује. Кад сам била млађа, било ми је чудно што пјесници опјевавају поезију, пишу пјесму пјесми, славу словима, а онда је то и мени постало једино исправно - рекла је Вучковићева.

Њено дјело оставило је трага код домаће публике, а већ је спремна за нешто ново.

- “Оностраност”сад пуни три године и људи је још поручују. Осим првог издања доштампавала сам је у два наврата. Задовољна сам што се и даље чита. Вријеме је за нову збирку, и уистину, имам је спремљену, али овог пута ћу наћи озбиљнију издавачку кућу. Људи који читају оно што пишем или прате “Јутјуб” канал гдје говорим поезију упознати су већ са неким од нових пјесама из збирке - рекла је Вучковићева  и додала да повремено објављује неке од пјесама и на порталима, те их не чува само за књигу.

Додаје да што се тиче глуме није активна већ неко вријеме, али у догледно вријеме могло би се и то промијенити.

- Посљедњи ангажман имала сам крајем 2020. година. Из више разлога, најприје зато што сам напустила Сарајево и одселила се у Њемачку, а и те године постала сам мајка. Прије тога добила сам понуду за главну улогу у једном кратком филму, онако телефонски, усред короне, са стомаком до зуба, док сам лежала у болници - казала је Вучковићева.

Објаснила је да тада није могла да снима, а продукција није могла да чека.

- Неке те ситуације баш омаше. Морам да нагласим да глума никад није била моје главно занимање, она је више спорадично - хронично у мом животу присутна, као омиљени хоби. То не умањује моју љубав према њој, ни моју омашку што можда то нисам студирала. У сваком случају, планирам да наставим са глумачким радом у позоришту, и то овдје у Бону, гдје сада живим - испричала је Вучковићева

Коначно је добила њемачку визу након двије године чекања, тако да ускоро планира и додатни искорак у овој европској земљи на професионалном плану.

- И сад сам коначно добила визу тако да је моје стално боравиште сада промијењено. И сав мој професионални и непрофесионални живот наставља се овдје. То носи гомилу изазова пред којима се осјећам готово неспособно, али знам да је то само страх пред новим. И побиједићу га - закључила је Вучковићева.

Недостаци

Вучковићева апострофира да култури код нас недостаје добар ПР, више рекламе и продора, али и људи који имају живце.

- Мора бити присутна борбеност за борбу непрестану. Сумњам да нисмо талентовани. Него просто ти нико не прича о томе, сви ти причају да треба правити паре, а не снове. А што не би више пара могло и у снове -  казала је Вучковићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана