Ликовна колонија “Коло” окупила 17 аутора из земље и региона

Срна
Ликовна колонија “Коло” окупила 17 аутора из земље и региона

ТРЕБИЊЕ - У Требињу је вечерас на платоу Музеја Херцеговине отворена пета ликовна колонија “Коло” која је ове године окупила 17 аутора из земље и региона.

Ликовну колонију отворила је замјеник градоначелника Требиња Слађана Скочајић која је рекла да ће Требиње, са својим својим старинама и богомољама пружити инспирацију умјетницима за дјела.

“Посебну инспирацију, надам се, створиће вам она идеја због које смо се вечерас окупили, а то је хуманитарни карактер ваше колоније, чињеница да ће дио ваших радова у четвртак, 17. септембар, бити на продајној изложби, а у корист Центра за нашу најњежнију и најрањивију друштвену групу, а то су дјеца са потешкоћама у развоју”, рекла је Скочајићева отварајући изложбу.

Иницијатор и селектор пете међународне умјетничке колоније “Коло” Дражен Милић рекао је новинарима да је овогодишњи програм колоније богат, али да је због епидемије вируса корона присутан мањи број умјетника.

“Оно по чему је препознатљива ова колонија, не само овдје него и у региону, јесте што се све колоније дешавају ван града у природи, ова се дешава у срцу града у Требињу, у Старом граду, у Музеју Херцеговине”, рекао је Милић.

Он је додао да ће ове године колонија имати хуманитарни карактер, јер ће сав приход од продатих слика бити усмјерен за изградњу Дневног центра за Удружење родитеља и дјеце са потешкоћама у развоју “Сунце нам је заједничко”, а у четвртак ће бити организована продајна изложба.

Једна од учесница колоније “Коло” Ивана Живић из Србије истакла је да први пут учествује на овој колонији у Требињу и да јој се чини да је организација професионална и озбиљна.

“Тема коју ја истражујем јесте питање слободе и питање људске границе, то радим кроз различите симболе, пре свега симболе воде, простора”, објаснила је Живићева.

Теофил Окиљевић, студент четврте године Академије ликовних умјетности у Требињу, један од учесника колоније, изразио је задовољство због учешћа на колонији истакавши да је заједнички рад и дружење са другим умјетницима најважнији дио сваке колоније.

Колонија се одржава у Музеју Херцеговине до 20. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана