Култни стрип “Бетмен: Земља један” на српском језику: Мрачни витез за нови миленијум

Приредио: Бранислав Предојевић
Култни стрип “Бетмен: Земља један” на српском језику: Мрачни витез за нови миленијум

НОВИ САД - Издавачка кућа “Чаробна књига” објавила је култни стрип “Бетмен: Земља један” на српском језику у виду раскошне интеграл књиге.

Изванредна прича о поријеклу мрачног витеза у оквиру реномиране библиотеке “Земља један” доноси комплетно издање које обухвата све три тома овог серијала! У традицији бестселера “Њујорк тајмса” сценариста Џеф Џонс и цртач Гери Френк у овом графичком роману “ДЦ комикса” осмишљавају нову митологију Мрачног витеза, у којој не треба очекивати ништа познато. Њихов Бетмен није херој. Он је само човјек. Грешан, рањив и бијесан...

- У Готаму, у ком није могуће распознати пријатеље од душмана, сусрешће се са више препрека него икад прије. У суманутом походу на праве убице својих родитеља нико неће моћи да га заустави, па чак ни Алфред. И не само то, наћи ће се у савезу са градским челницима, у борби против криминалног слоја Готама. Суочиће се са старим и новим зликовцима и мораће да упосли мрежу агената и помоћника. А када буде открио истину која се крије иза бројних мистерија, цијели његов свијет ће се урушити - пише у најави стрипа.

Америчко издање објављено је у три тома, који су излазили 2012, 2015. и 2021. године. Сценариста Џеф Џонс, који стоји иза овог ремек-дјела, прославио се својим радовима на реконструкцији и оживљавању “ДЦ” јунака, попут Супермена, Чудесне жене и Флеша  у алтернативним универзумима названим “Земља један”, да би се касније укључио и као сценариста и продуцент  у филмским пројектима студија “ДЦ филмс”.

Дејмон Линделоф, коаутор и извршни продуцент серија “Изгубљени и “Надзирачи”, каже да је ова новела вратила његову вјеру у овај стрип.

- Баш када сте помислили да прича о Бетмену не може бити свјежа, стижу Џонс и Френк и спектакуларно вам доказују да нисте у праву. Оригиналан, изненађујући и осјећајан, “Бетмен: Земља један” је стрип који морате прочитати - написао је Линделоф.

Слично мишљење има и Дејвид Гојер, сценариста и  коаутор филмова “Бетмен: Почетак”, “Успон Мрачног витеза” и “Човјек од челика”, који за овај стрип тврди да је ново рађање популарног јунака.

- Након што су успјешно изнова осмислили Човјека од челика у стрипу “Супермен: Тајно поријекло”, Џеф Џонс и Гери Френк уложили су свој таленат у Бруса Вејна и још једном доказали да се легенда о Бетмену у правим рукама још увијек може обликовати. Алфред као бивши краљевски маринац, Пингвин као истински језив, садистички зликовац. Сјајно - рекао је Гојер.

Српско издања излази у тврдом повезу, на 464 стране у боји, формата 15x28 цм.

Цртач

Гери Френк (рођен 1969) британски је стрип цртач познат по томе што је цртао стрипове “Midnight Nation” и “Supreme Power”, које је написао Мајкл Стразунски. Такође је радио са  Питером Дејвидом на “Невјероватном Хулку” и “Супердјевојци”. Имао је серију “Кин” коју је сам написао 2000. године. Његов партнер Џеф Џонс сматра да је Френкова интерпретација Супермена и Бетмена најбоља у његовој генерацији и да је једини други умјетник у истој лиги са Френком у том погледу Курт Свон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана