Кристина Млинар прије пет година отпјевала једну од најљепших пјесама о Српској: “Завјет” постао дио идентитета српског народа

Илијана Божић
Кристина Млинар прије пет година отпјевала једну од најљепших пјесама о Српској: “Завјет” постао дио идентитета српског народа

Када би један народ заборавио традицију и обичаје, изгубио би заједништво и идентитет. Музика јесте један од начина да се традиција очува и негује и веома је битна, јер може директно утицати на оног ко је слуша те се лако њене речи и мелодија могу преносити с колена на колено.

Казала је то пјевачица и виолинисткиња Кристина Млинар у разговору за “Глас Српске” говорећи о важности очувања обичаја, те о пјесми “Завјет” коју изводи са женским камерним хором “Бањалучанке”, мушким камерним збором “Источник” и етно-групом “Траг”, а која је настала поводом прославе Дана државности Републике Српске.

- Драго ми је да је песма “Завјет” постала део идентитета нашег народа, али и сваке особе која негује љубав према својој отаџбини и обичајима - додала је она.

ГЛАС: Пошто наступате у европским градовима и имали сте прилику да изводите пред тамошњом публиком традиционалне пјесме свог народа, реците нам какве су реакције и како они посматрају ту врсту музике?

МЛИНАРЕВА: Наша традиционална музика колико је једноставна толико је и комплексна за особе које је први пут слушају баш због емотивног набоја који носи у себи. Знам да не би разумели ниједну отпевану реч али би увек осетили нешто у грудима, неку меланхолију и тугу, коју наша изворна музика најчешће има и налазили би сличности с португалском традиционалном музиком, односно фадом, јер изазиају сличне емоције.

ГЛАС: Колико су, према Вашем мишљењу, битне патриотске пјесме и колико су Вама лично драге? Каква емоција Вас води кад представљате своју земљу у иностранству?

МЛИНАРЕВА: Пре свега веома је важно направити дистинкцију између појма патриотизма и национализма који се, нажалост, пречесто поистовећују један са другим на нашим просторима. Радо слушам патриотске песме које гаје љубав према завичају, једном народу и његовима обичајима, али исто тако не искључују толеранцију и поштовање према другим народима. Мислим да сви знамо песме попут “Марш на Дрину”, “Тамо далеко”, “Востани Сербије”, “Ој Косово, Косово” и многе друге, које су предиван пример патриотских песама. Срећна сам када могу да представљам своју државу и народ у иностранству и трудим се да то чиним на најбољи могући начин кроз своја постигнућа, радом, али и поштовањем свих око мене.

ГЛАС: Побједник сте овогодишњег међународног фестивала поп музике “Универсонг” који је одржан у Шпанији. Колико Вам је важно ово признање за будући рад и стварање?

МЛИНАРЕВА: И те како је значајно, јер ми даје ветар у леђа и самопоуздање да и ван граница своје државе, компетентни људи примећују и награђују мој труд и таленат. Некад постоје кораци које чинимо да бисмо ухватили залет, а пример овог признања јесте само загрејавање за лет!

ГЛАС: С обзиром да живите у Трсту, гдје сте се и школовали, кажите нам како посматрате европску поп сцену?

МЛИНАРЕВА: Сви се боре за своје место под сунцем само је публика мало другачија. Разноликост жанрова јесте уобичајена, те скоро свако може да пронађе своју публику и да ствара музику која није екстремно популарна. Нажалост, код нас је све мање те разноликости и обесхрабрујуће је видети да чак и жанр поп музике који је до пре неколико година био најслушанији и генерално најприхватљивији жанр за скоро сваког слушаоца, сада се сматра алтернативом за слушање и стварање.

ГЛАС: Да ли можете успоставити паралелу по питању услова и могућности за младе умјетнике у Републици Српској и развијенијим европским земљама?

МЛИНАРЕВА: Као што сам некада рекла, нама талента не мањка, имамо много уметника који су због услова морали напустити земљу и запутити се ка одређеним европским државама због бољих услова, опширнијег знања и већих могућности. Морамо чувати компетентне људе и да исти буду на правим позицијама, како бисмо временом приметили и културни напредак наше државе, али и нације.

ГЛАС: Вријеме је празника, шта бисте поручили нашим читаоцима?

МЛИНАРЕВА: Радујте се сваком моменту проведеном са својим најближима и највољенијима и трудите се да их што мање узимате здраво за готово. Останите здрави, негујте љубав, праштајте и чувајте свој унутрашњи мир. Христос се роди!

Планови

ГЛАС: Какви су Ваши планови за наредни период?

МЛИНАРЕВА: С обзиром на ситуацију у којој се сви налазимо, веома сам захвална на свим приликама које сам добила у претходном периоду. Надам се новим обрадама, концертима у оквиру класичне музике, али и неким другим стварима о којима ћу причати када дође време.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана