"Ко то тамо слика?" у Банском двору: Свакодневица преточена у експресивну умјетност

Бранислав Предојевић
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Изложба "Ко то тамо слика?", аутора Душана Ковачевића биће сутра отворена у Малом изложбеном салону Банског двора од 19 часова.

Талентовани умјетник рођен је 2000. године у Бањалуци, гдје је уписао студије сликарства на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, најприје у класи професорице Леониле Марић, али од треће године прелази у класу професорице Борјане Мрђа. 

Тренутно похађа мастер студије на Академији умјетности у Бањалуци. Током студирања добио је више признања од стране Академије умјетности, на првој години награду за најбољу студију цртеж, на другој години награду за најбољу студију слике и на завршној години награду за сликарство. 
Добитник је Плакете Банског двора за сликарство, за 2023. годину. 

Кустосткиња изложбе Исидора Бањац, каже да Ковачевић свој сликарски свијет посвећује обичним људима у чијим животима тражи инспирацију.

- Ковачевић свој сликарски свијет посвећује обичним људима, онима којима је окружен, које често среће, радницима и занатлијама, људима које чине нашу свакодневицу, али се често само подразумијевају, без нарочите пажње или жеље да се њихова егзистенција и значај освијесте. Свакодневица и људи који је чине главна су Душанова инспирација. Његов сликарски манир полазиште има у сликању графита, колорит је интензиван, потези су брзи и видљиви, што његове монументалне слике чини врло експресивним - рекла је Бањац

Његујући експресионистички израз и бирајући мотиве који су му важни Ковачевић ствара оду обичном човјеку, свакодневици, свој рад бира да посвети онима за које нема увијек простора у јавном дискурсу, великим наративима у којима мјеста има само за одабране. 

Бањац истиче да он то ради на врло пријемчив начин, обогаћујући те сцене интензивним, вибрирајућим колоритом, чинећи атмосферу слика врло привлачном па чак и веселом.

- Парадоксално спајајући вибрантни сликарски рукопис са животом они који често остају на маргини, Ковачевић скреће пажњу на важна друштвена питања положаја обичног човјека унутар турбулентних друштвених кретања у којима је неријетко тешко изборити се за властити положај - рекла је Бањац.

Током основних студија Ковачевић је излагао на завршним изложбама Академије умјетности Универзитета у Бањалуци. Учествовао је на ликовној колонији "Блидиње" 2022. и ликовној колонији "Ласта" 2023. године. Такође, био је један од учесника кустоско-умјетничког пројекта "Интеракција" 2023. године, при чему је учествовао на колективним изложбама у Каменој кући тврђаве Кастел у Бањалуци и Салону Музеја града Београда.

ИМЕ

Назив изложбе "Ко то тамо слика?" очигледна је алузија на Ковачевићевог славног имењака и његов прослављени драмски хумор.

Кустос изложбе истиче да је доза духовитости увијек добродошла када је у питању умјетност.

- Ковачевићу се учинило врло згодним искористити ту чињеницу да учини да изложба, управо по узору на славног имењака, добије увијек добродошлу дозу духовитости - рекла је Бањац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана