Хандке: Волио бих да дођем у Републику Српску

РТРС
Хандке: Волио бих да дођем у Републику Српску

Добитник овогодишње Нобелове награде, аустријски писац Петер Хандке, рекао је за РТРС да није очекивао кампању која се води против њега, те да је имао идеју да покуша да помири ставове. Он је нагласио да воли Бањалуку и да би волио на прољеће да дође у Републику Српску.

- Волио бих да сретнем једну мајку са једне и једну са друге стране. Једну мајку из Кравице, гдје је био почетак свих масакра и једну мајку из околине Сребренице. То је била моја идеја, али мислим да је била помало наивна. Мислим да у овом тренутку ту идеју не могу реализовати - рекао је Хандке.

Одговарајући на питање да ли је награда закаснила двије деценије, како тврде његове колеге и познаници, Хандке каже да је Нобел дошао у право вријеме.

- Не знам зашто, али осјећам да је сада добар тренутак за то - каже аустријски писац.

Када је ријеч о промјенама у Шведској краљевској академији, односно наводима да додјела награде њему представља прекретницу у Академији, Хандке је рекао да не зна да ли се нешто промијенило, али да осјећа нову енергију.

- Осјећам нешто. Омладину, млађе људе, иако немам ништа против старијих. Ако неки људи кажу да додјела награде мени представља прекретницу у Академији, за мене је то у реду, али ја то не бих могао тако да кажем - истакао је он.

Описујући тренутак када је сазнао да је добио Нобелову награду, Хандке каже да је осјетио мир, али само на почетку, јер су убрзо услиједили напади на њега.

- Када сам чуо вијест, када ме је секретар Академије позвао телефоном осјетио сам мир као енергију, али је онда у одређеним тренуцима постало тешко. Сви ти напади... Ја нисам мазохиста. Лоше ствари не можете да очекујете. Можете у глави да их замислите, али оне на крају буду и горе - појашњава он и додаје да би му требало два мјесеца да опише све те осјећаје.

На питање шта ће урадити са новчаним дијелом награде, Хандке је рекао да није о томе размишљао, јер тај новац још увијек нема.

- То још није мој новац. Заборавио сам ИБАН, морам да пронађем свој број рачуна. Не знам гдје је. Заборавио сам га у Француској - рекао је он.

Хандке је за РТРС поручио да се ништа неће промијенити након ове награде и да ће наставити да пише и ствара као и до сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана