Дучићеве вечери поезије: Поезија и поетика Рајка Петрова Нога

Срна
Дучићеве вечери поезије: Поезија и поетика Рајка Петрова Нога

Требиње - Научним скупом под називом "Поезија и поетика Рајка Петрова Нога", у Требињу је данас почела традиционална књижевна манифестација посвећена великом српском пјеснику Јовану Дучићу - "Дучићеве вечери поезије", која је окупила велики број пјесника, јавних и културних радника из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић, поздрављајући културне ствараоце, рекао је да је један од пјесника који стоји уз Дучића и Рајко Петров Ного - "Дучићевац у најбољем и најпрофињенијем значењу".

Вучуревић је подсјетио да је Рајко Петров Ного био један од оних који су Дучићев прах подигли са америчког тла и дочекали 2000. године на Црквини.

Професор Јован Делић са Филолошког факултета у Београду истакао је да је књижевни пројекат, којим он руководи, а који се бави српском поетиком 20. вијека, успоставио чврсте везе са манифестацијом "Дучићеве вечери поезије" и градом Требиње.

Делић је најавио да ће тема научног скупа наредне године у Требињу бити "Поезија и поетика Милосава Тешића".

Он је градоначелнику Вучуревићу уручио Зборник радова о поезији и поетици Алека Вукадиновића, настао на прошлогодишњем "Дучићевом дану" у Требињу.

Почетку скупа претходило је полагање цвијећа на споменике Дучићу и Његошу на Тргу пјесника у Требињу.

Централни догађај овогодишњих "Дучићевих вечери поезије" је у 20.00 часова, када у Дому културе почиње свечана академија "Спомен Принципу".

Програм ће бити настављен сутра промоцијом књиге звучне антологије "Гласови неумрли" и "Гласом својим", аутора Драгомира Брајковића, у 12.30 часова у Народној библиотеци, а у 20.00 часова у Дому културе биће одржано пјесничко вече "На Дучићевом путу".

У понедјељак, 7. априла, на Благовијести, на дан смрти Јована Дучића, у Херцеговачкој Грачаници на Црквини биће служен помен пјеснику, а о Дучићу ће говорити пјесник и књижевни критичар Драган Хамовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана