Додијељене награде "Гласовог" сајма књиге: "Моштаница" за " Моје књиге"

Илијана Божић
Додијељене награде "Гласовог" сајма књиге: "Моштаница" за " Моје књиге"
Foto: Дражан Оскар Подеровић | Додијељене награде "Гласовог" сајма књиге: "Моштаница" за " Моје књиге"

БАЊАЛУКА - Жири 28. међународног сајма књиге у организацији "Гласа Српске", додијелио је данас у Спортском центру "Борик" награде ове смотре писане ријечи - "Моштаница", "Липље", "Гомионица" и "Ступље".

Према одлуци жирија, чији предсједник је био Душко Певуља, а чланови Миладин Берић и Свјетлана Тадић, признање "Моштаница" за издавачки подухват додијељена је Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, за књигу Ранка Рисојевића "Моје књиге". 

Признање је уручио генерални директор "Гласа Српске" Борис Дмитрашиновић.

- Поднаслов овог занимљивог дјела је "Аутобиографија по књигама". Ријеч је о својеврсној духовној биографији писца која нам открива једну важну путању Рисојевићевог самоизграђивања посредством лектирног читалачког искуства те путем освајања и посвајања туђих стваралачких искустава - назначио је жири у образложењу.

Награда "Липље" за савремену књижевност припала је Српском сабрању "Баштионик" за књигу Мирка Вуковића "Шипак из Пребиловаца", а награду је добитнику уручила главна и одговорна уредница "Гласа Српске" Борјана Радмановић Петровић.

 

- Из занимљиве умјетничке перспективе, романескним колажирањем, аутор нам сугестивно казује о светости пребиловачких страдалника и тако даје упечатљив прилог нашој колективној памтитељској свијести и култури незаборава, књига потврђује и снагу литерарне ријечи на преважном послу отклањања неправде заборава о српским страдалницима - наводи жири.

Завод за уџбенике и наставна средства "Источно Сарајево", добитник је признања "Гомионица" за књигу "Чаробњак из Сумраковца" Радисава Милића, а награду је уручила руководилац Сајма књиге Петра Ивић.

- Ради се о књизи чији аутор зналачки влада захтјевном формом књижевног текста за нечиталачки нараштај наших најмлађих, језиком, стилом, видовима казивања, суптилним стилизацијама, Милић то постиже ефектно и повремено веома заводљиво, књига је оплемењена и илустрацијама Наталије Радовановић - сматра жири.

 

Признање "Ступље", за његовање српске традиције и православне духовности припало је издавачкој кући "Лагуна" из Београда, за књигу "Портрети јунака и јунакиња Достојевског", Владике Максима.

- Књига представља драгоцјен прилог тумачењу дјела знаменитог писца из хришћанске, православне перспективе, на лијеп начин се наслања на ону линију тумачења дјела Достојевског који је у српској култури засновао Јустин Поповић. То је перспектива из које се јунацима Достојевског приступа са најмање духовне раздаљине из које се једино и може сагледати драма и тријумф њихових егзистенција - назначио је жири.

Награду је уручила уредница рубрике култура "Гласа Српске" Миланка Митрић.

 

Сајам књиге биће затворен у уторак, а дневни програм настављен данас, када ће бити одржано неколико промоција. 

Одмах у 13 часова биће представљена дидактичка игра "Игралица, питалица", Гордане Симић, а од 14 часова биће одржана емисија БХ радија уживо са сајма, на тему "Значај књижевних награда". 

Од 15 часова посјетиоци, а највише они најмлађи, уживаће у дружењу са писцем Дејаном Алексићем, који ће представити своја дјела за дјецу. 

На програму од 16 часова је промоција издања Удружења књижевника Републике Српске. Ријеч је о дјелима "Помор стараца" Михајла Орловића, "Вила са Чокора" Неде Ђукић и "Ружа и трн" Надице Лукић. 

 

Од 18 часова биће одржано представљање романа награђених "Златном совом" и "Совицом".

Издавачи и излагачи на овогодишњем сајму су Удружење издавача Републике Српске, Удружење књижевника Републике Српске, "Акиа Мали принц", "Арт сцена", Антикваријат "Рамајана", "Book", "Библионер", "Дерета",  Књижара и галерија "Ризница" - задужбина за Косово и Метохију, "Меdia Publishing", "Едиција", Издавачко-продуцентска кућа "Цепелин", Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, Народна и универзитетска библиотека Републике Српске и Музеј Републике Српске. 

Такође, своја издања представљају "Лагуна", "Марсо", Манастир Жупа Никшићка, "Милкић издаваштво", Министарство одбране Републике Србије, Министарство унутрашњих послова Републике Српске, "Младинска књига", "Нова књига", Књижара и антикварница "Носталгија","Only Smiley", Паневропски универзитет "Апеирон", "Пчелица" и Универзитет у Бањалуци .

На заједничком штанду министарства културе Србије изложена су издања Удружења издавача и књижара Србије (Агора, Албатрос, Партенон, Беген и други) и Удружења професионалних издавача Србије (Архипелаг, Академска књига, Геопоетика, Клио и други).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана