Ђорђевић: "Дервиш и смрт" никога неће оставити равнодушним

Srna
Ђорђевић: "Дервиш и смрт" никога неће оставити равнодушним

БАЊАЛУКА - Позоришна представа "Дервиш и смрт", чија је премијера заказана за 2. септембар на љетној сцени тврђаве Кастел, биће за публику догађај какав још није видјела у Бањалуци, јер комбинација јаких животних порука и низа иновативних сценских ефеката, неће никога оставити равнодушним, рекао је Срни умјетнички директор Народног позоришта Републике Српске Владимир Ђорђевић.

Ђорђевић је истакао да су припреме на представи кренуле почетком године, те да је ансамбл већ унапријед знао да је ријеч о значајном комаду који је адаптација књиге једног од најпознатијих савремених српских писаца Меше Селимовића.

"Роман је сам по себи импресиван, па је самим тим и тежак задатак да се на сцену пренесе дјело које задире у неистражене ходнике људске душе, те да се написане поруке преточе у изговорене ријечи", рекао је Ђорђевић.

Он сматра да је редитељ Дејан Пројковски успио у томе у сваком погледу, те да ће публика бити под утиском и емотивно и визуелно.

Ђорђевић је навео да главну улогу дервиша Ахмеда Нурудина игра Златан Видовић, који је тај захтјеван и тежак задатак изнио на изванредан и професионалан начин.

"Ова улога је велики изазов, јер глумац је све вријеме на сцени, он је у епицентру драме и за разлику од других глумаца, нема паузу ни да попије чашу воде. Колики је то терет говори и податак да представа траје скоро три часа, у два дијела са десетоминутном паузом", рекао је Ђорђевић.

Он је додао да су глумци, нажалост, морали да прекину рад на представи 10 дана прије заказане премијере, због ванредних околности изазваних епидемијом вируса корона.

"То све нас је веома погодило, те смо једва чекали да се ситуација колико-толико смири и да, уз све мјере предострожности, наставимо са радом на овој, али и другим представама, које су за сваког глумца животна енергија која их одржава у животу", рекао је Ђорђевић.

Он је додао да ће извођење ове представе на тврђави Кастел бити добар показатељ да се и убудуће представе организују на тој сцени, која све има техничке услове потребне да то буде успјешно реализовано.

Ђорђевић је изразио задовољство и што ће сљедеће седмице, послије три мјесеца паузе, публика имати прилику да поново види глумце на сцени, јер је планирано да на крову зграде Народног позоришта буде изведено пет представа са досадашњег репертоара.

"Јасно нам је да је ситуација са вирусом корона неизвјесна, те да се људи и плаше и не знају шта да очекују, али је видљиво и да је публика пожељела позориште, јер влада велико интересовање за ове представе, које ћемо у случају неповољних временских услова одиграти на великој сцени позоришта", навео је Ђорђевић.

Он је напоменуо да ће приликом извођења представа бити испоштоване све мјере предострожности са циљем спречавања ширења вируса корона, како би се заштитила публика, али и глумци.

У понедјељак, 6. јула, публика ће моћи да гледа представу "Истина не боли", затим у уторак, 7. јула, "Изгубљени у Бруклину", у сриједу, 8. јула, "Синови умиру први", у четвртак, 9. јула, "Ожалошћена породица", те у петак, 10. јула, "Одумирање међеда".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана