“Девета димензија” издаје стрип албум “Ага” аутора Минаса Халефома: Етиопљанин и Србин у борби против фашизма

Бранислав Предојевић
“Девета димензија” издаје стрип албум “Ага” аутора Минаса Халефома: Етиопљанин и Србин у борби против фашизма

БАЊАЛУКА - Пионир стрип умјетности у Етиопији издаје стрип за издавача из Републике Српске, а тема је борба етиопијског националног хероја и српског официра против фашизма у Другом свјетском рату.

Иако, звучи као вијест из рубрике вјеровали или не, ово ће се десити за неколико дана када албум “Ага”, етиопијског умјетника Минаса Халефома, стигне пред публику у издању “Девете димензије”, најагилнијег стрип издавача из Српске. Предсједник Удружења љубитеља стрипа “Девета димензија” Зоран Пејић,  каже за “Глас Српске” да је ово без претјеривања историјски догађај када је у питању стрип умјетност код нас, а по његовим ријечима за излазак овог револуционарног издања заслужан је сплет невјероватних околности.

- Да будем искрен, до прије неколико мјесеци нисам ни знао да постоји стрип сцена у Етиопији, а камоли да ћу ускоро објавити албум њиховог аутора. Ипак, прије неколико мјесеци случајно листајући дневну штампу, прочитао сам малу вијест да је Амбасада Србије у Етиопији подржала излазак етиопијског стрипа “Ага” на енглеском језику. Ова вијест била ми је занимљива, па сам се распитао и сазнао да је основа овог стрипа базирана на стварној личности и националном хероју у Етиопији, човјеку по имену Абидаси Ага. Он је као ратни заробљеник у италијанском логору током другог свјетског рата у сарадњи са српским официром Јулом Качићем, припадником Југословенске краљевске војске, организовао бјекство из логора и повео у сарадњи са италијанским партизанима герилску борбу против италијанских и њемачких фашиста до ослобођења Италије - каже Пејић.

Он је додао да му је ово било крајње занимљиво па се преко Амбасаде распитао за аутора како би ступио у контакт.

- Захваљујући амбасадору Александру Ристићу, ступио сам у контакт са аутором Минас Халефом, понудио му издавање албума на српском језику, што је њега одушевило са обзиром на тематику његовог стрипа и брзо смо се договорили око ауторских права. Превели смо стрип, припремили за издавање, тренутно је у штампи, а за неколико дана биће у продаји. Имамо и план да Минаса доведемо у Бањалука као госта на стрип салону који организујемо на јесен, али о томе више када постигнемо конкретан договор - каже први човјек “Девете димензије”.

Халефом, који је један од првих аутора на скромној стрип сцени ове афричке државе, не крије одушевљење понудом из Српске, јер је ова за њега неочекивана сарадња, на неки начин била наставак заједничке борбе његових стрип јунака.

- Када сам преко Амбасаде Србије добио позив за издавање мог стрипа на српском језику у Бањалуци, искрено нисам вјеровао да је то могуће док нисмо потписали уговор и када сам схватио да је то стварност. Заједничка сарадња аутора из Етиопије и издавача из Републике Српске дјелује ми као нека врста наставка заједничке борбе мојих јунака из стрипа “Ага”, истина не боримо се против фашизма, али се боримо за побједу умјетности што је такође јако важна ствар - навео је Халефом.

Овај талентовани умјетник рођен 1990. године, бави се разним врстама визуелне умјетности, а његов рад  у свијету стрипа један је од пионирских подухвата на младој етиопијској стрип сцени старој само десетак година.

- Љубав према стрипу добио сам на основу цртаних филмова и анимација које сам гледао као дијете. Такође сам био надахнут холивудским филмовима и ријетким стриповима, који су ми били доступни. Свиђа ми се начин на који ликови говоре и комуницирају једни с другима у добро конструисаној причи. Што се тиче стрип сцене у Етиопији она није постојала прије 10 година. Сада се појављују неки независни умјетници (укључујући мене) и студије које остављају своје трагове. Планирам да наставим да правим историјске графичке романе засноване на јунацима попут Аге  и васкрсавам њихово насљеђе које с правом заслужују - закључује он.

Албум “Ага” излази на 150 страна у боји, за штампу га је спремио уредник Предраг Иконић, пригодан историјски текст приредио Петар Лончар, док је превод  дјело Јовице Буловића. Дизајн и прелом одрадио је Милан Младић, док је сјајна насловна  страна српског издања заслуга талентованог Дејана Шијука.

Новитети

Издавање албума “Ага” није једино издање “Девета димензије” у сљедећим мјесецима, јер ускоро стиже још неколико нових албума и нови “Салон стрипа Бањалука”. До октобра ове године када је планиран нови салон стрипа, излазе албуми “Глуво доба”, стрип адаптација истоимене књиге списатеља Нинослава Митровића и “Тетовирани облак”, тандема Јован Братић и Горан Лојпур. Такође, стиже 11. број стрип магазина “Парабелум”, званичног гласила удружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана