Архив Републике Српске представио платформу “Архипедија”: Историјско и културно благо на клик

Илијана Божић
Архив Републике Српске представио платформу “Архипедија”: Историјско и културно благо на клик

БАЊАЛУКА - Културно и историјско благо Републике Српске, а тиме и идентитет српског народа који чува Архив Републике Српске доступни су грађанима захваљујући платформи “Архипедија”.

Пројекат Архива РС представљен је јуче у црвеном салону Банског двора, а сви заинтересовани посјетом сајта “arhipedija.com” могу да погледају занимљиве фотографије, рукописе и документа који су вјерни свједоци прошлости.

Помоћник директора у Архиву РС Владан Вуклиш истакао је да се ради о пројекту који је започет прије пар година, а који је коначно објављен прије неколико мјесеци.

- “Архипедија” је софтвер систем базиран на програму “Аcces to Memory” односно на програму који је базиран на међународним архивским стандардима, а служи за опис и обраду архивске грађе, архивалија, рукописа, фотографија и свих архивских записа, те као платформа за дигитализацију - објаснио је Вуклиш.

Нагласио је да Архив РС настоји да шири податке и додаје дигитализовану грађу.

- Циљ нам је да покушамо у то да укључимо и друге институције које чувају културну баштину у форми архивских записа. Превасходно мислимо на музеје који имају старију традицију и који су сакупљачи архивских записа и историјског материјала. Постоји идеја да се то све обједини на једном мјесту у централну базу података за архивске материјале у Српској - испричао је Вуклиш.

Према његовим ријечима, пројекат “Архипедија” је изашао из експерименталне фазе и тренутно је у фази примјене.

- Што се тиче Бањалуке као архивског сједишта, унијели смо све фондове и збирке које се чувају у Архиву РС. Прелазимо на регистрацију свих фондова и збирки у нашим канцеларијама. У процесу смо проширеног, детаљнијег уноса мета података. На корак смо до тога да имамо и пилот пројекте дигитализације и доступних дигиталних формата као што су рецимо фотографије. Тако је, на примјер, читав сређени дио збирке фотографија у Бањалуци доступан на адреси “arhipedija.com” у збирци фотографија - навео је Вуклиш.

Министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић истакла је да влада велики интерес за културно и историјско благо Српске.

- Захваљујући овој платформи омогућен је једноставан приступ подацима онима који се баве научним радом и онима који раде у установама културе, али и општој јавности, истраживачима и свима онима којима су потребни подаци о грађи која се чува у Архиву РС - рекла је Тривићева.

Образложила је да је сајт одлично организован према јединицама које обрађује Архив РС и напоменула да је веома важно учешће установа културе и других институција како би “Архипедија” била допуњена мета подацима да би били доступни широј јавности.

Дигитализација

Наталија Тривић је истакла да је дигитализација у Српској добро спроведена, почевши од Музеја РС, Музеја савремене умјетности, Народне и универзитетске библиотеке РС и свих матичних библиотека.

- То је важно, јер на тај начин од пропадања чувамо материјале, а с друге стране велика је корист од дистрибуције података који говоре о свему ономе што посједује Српска - навела је Тривићева.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана