Архив Републике Српске: Фотографије и документа илуструју судбину Србије

И. Б.
Архив Републике Српске: Фотографије и документа илуструју судбину Србије

БАЊАЛУКА - Документа и фотографије који свједоче о животу предратног Београда, раду Момчила Вуковића Бирчанина код краља Петра Другог Карађорђевића и у емиграцији биће представљени сутра у 14 часова у изложбеном холу Архива Републике Српске.

Изложба аутора Жељка Марковића носи назив “Мумија”, а приредили су је Историјски архив Ужице, Архив РС и Удружење архивских радника РС. Поставка је рађена према збирци Момчила Вуковића Бирчанина, приватног секретара краља Петра II Карађорђевића.

Аутор изложбе Жељко Марковић, који је и директор ужичког Историјског архива, раније је казао да је 2006. године, приликом боравка на Тенерифи, упознао Јоану Мари Хер, поћерку покојног Бирчанина.

- Архивску грађу сам у децембру 2017. донео у Србију. Изложба на одређени начин илуструје и судбину Србије кроз живот Момчила Вуковића Бирчанина. Она је метафора свега што се Србији дешавало у 20. веку зато што прича почиње од Момчиловог оца Драгољуба Вуковића коме је кум био гардијски генерал Петар Живковић - рекао је Марковић.

Момчило Вуковић Бирчанин до 1935. служио је у Коњици Краљеве гарде. Почетком Другог свјетског рата заробили су га Италијани, у чијем логору се налазио до 1943, када је предат Нијемцима. Ослобођен је 1945. године, мршав и изнурен, “правдајући” тиме надимак Мумија који је добио још на Војној академији. Послије рата Бирчанин је био официр за везу при британском војном гувернеману у њемачком Бременфердеу, а затим је постављен за официра за везу у 30. британском корпусу у Хановеру, при југословенској Краљевској мисији.

Крајем 1945. пребацио се у Париз и почео да ради као дописник “Америчког србобрана” и сарадник париског недјељника “Тел Кел”, гдје је срео краља Петра Другог и понудио да му буде приватни секретар. Три године, све до 1948. када се краљ преселио у Америку, Бирчанин је био краљев секретар, одан сарадник и пријатељ. Тада су и настале фотографије краља Петра Другог које приказује ова изложба.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана