Александра Мариловић "Глас": Књига букнула као заборављено сјеме 

Илијана Божић
Александра Мариловић "Глас": Књига букнула као заборављено сјеме 

БАЊАЛУКА - Постоји ли већа блискост него када човјек човјеку пјева? Или мајка чеду на грудима. Међутим, постоје и они тренуци када човјек пјева сам себи – да побиједи страх. Или, пјева лично страху да га заговори и заборави. 


Казала је то за “Глас Српске” књижевница Александра Мариловић говорећи о новој  књизи “Нешто неизрециво блиско” која ће ускоро бити пред читаоцима. 

Књижевник Ненад Грујичић написао је рецензију за ову књигу у којој је навео да се снага ове поезије огледа  у преплитању слика и призора које не очекујемо, а који када се нађу у завежљају пјесме постају тако природни и блиски. Књигу је илустровао сликар Зденко Бећаревић, а како нам је испричала Алексадра Мариловић илустрација на насловној страни књиге представља цртеж из хербара цвијета амарилис.

- Амарилис сам као семантичку игру имена и презимена користила као шифру на књижевним конкурсима. Ова књига је букнула као неко заборављено сјеме. Својевремено сам писала о језику цвијећа. За овај цвијет се везује и митска прича о нимфи Амарилис која је покушала да освоји пастира Алетеа те је по савјету пророка сваке вечери долазила на врата драгог, обучена у бијело - објаснила је Мариловићева.

Додала је да је на прагу пастира Алетеа нимфа Амарилис сваке вечери пробадала своје срце стријелом. 

- Након тридесетог дана, умјесто нимфе, Алетео испред врата налази овај црвени цвијет. Све ми се чини да је ово, заправо, митска прича о томе како ниче поезија. Обратите ли пажњу, унутрашњост амарилиса откриће вам звијезду. Отуда је овај цвијет био чест симбол како пјесницима, тако и сликарима. Пјесничке књиге јесу древни алхемичарски рецепт: Како кућни цвијет у саксији претворити у лични залазак сунца? Баш о тим ситним блискостима моја нова књига и говори - испричала је Мариловићева.

Како је казала, сви умјетници које познаје прилично су самокритични. 

- Машта нам дарује ту привилегију да кућни цвијет у саксији (амарилис) претворимо у лични залазак сунца. Називају је још и “унутрашњом памети”- рекла је она.

Додала је да сви они који читају њене пјесме знају да често пише у мушком роду, што је многима интересантно.

- А ствар је, заправо, у томе што сам стидљива. Наравно, да није једноставно оголити унутрашњи свијет другима, али мој унутрашњи порив да то чиним тјера ме све даље и даље. Називам то правдањем дара - закључила је Мариловићева.

Из рецензије

Књижевник Ненад Грујичић у рецензији књиге “Нешто неизрециво блиско” наводи да овај рукопис има душу отворену ка другима.

- То је поезија исцеђена из голог живота, мед у матерњем језику. Са стручне стране гледано, она је обогаћена живом лексиком, занатским и творачким способностима да се речи препознају, подмладе и расцветају до миомирисне цвасти јоргована - написао је Грујичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана