Архив темељ развоја културе

Мирна Пијетловић
Архив темељ развоја културе

Бањалука - Задовољство је примити повељу и признање архивских радника, који су ме овим чином вратили у вријеме када сам и сам био дио колектива и са великом енергијом, заједно са својим колегама, уткао своје знање у оснивање данашњег Архива Републике Српске.

Рекао је ово Небојша Радмановић, први директор ове културне институције и оснивач Удружења архивских радника РС, коме је директор Архива РС Бојан Стојнић уручио дигитализовану повељу угарског краља Владислава Другог Јагеловића.

Радмановић је истакао да је годинама успјешно радио као архивски радник и да у Бањалуци сазријева неколико институција које се баве заштитом културно-историјског насљеђа и које дају примјер другима како треба да се представља Бањалука и РС ван својих граница.

- Ту, прије свега, мислим на Архив Републике Српске, Народну и универзитетску библиотеку РС и Музеј савремене умјетности РС. То буди наду да ће ови простори бити један културни центар ширих размјера, а не само Српске - рекао је Радмановић и додао да је срећан што постоје људи који се сјећају да је неко нешто урадио и прије њих.

Стојнић је нагласио да су до ове повеље дошли прије двије године, те су је дигитализовали, а да се оригинална верзија из 1494. године чува у Државном архиву Мађарске у Будимпешти.

- Иако наш град гаји много дужу традицију и постојање, у овој повељи се први пут у писаном трагу спомиње име Бањалуке као малог угарског утврђења у саставу новоформиране Јајачке бановине. Повељу смо уручили Радмановићу, јер је био први директор Архива Републике Српске и оснивач Удружења архивских радника Српске - рекао је Стојнић и нагласио да ће и убудуће ову повељу додјељивати значајним личностима које су допринијеле развоју архивске дјелатности.

Поповић

Колектив Архива РС је овом приликом на достојанствен начин испратио у пензију досадашњег директора Архива РС Душана Поповића који је, како су истакли, учинио велики корак у промоцији архивске дјелатности Републике Српске, како код нас, тако и у региону и шире.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана