НУБ РС прославила славу Свете Ћирила и Методија

Б.П.
НУБ РС прославила славу Свете Ћирила и Методија

БАЊАЛУКА - Народна и универзитетска библиотека Републике Српске прославила је данас славу Свете Ћирила и Методија.

У оквиру славске свечаности Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован Ћулибрк уручио је Летописе Матице Српске Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Директорица НУБ РС, Љиља Петровић Зечић, захвалали се Његовом преосвештенство на вриједном поклону и подсјетила да библиотека своју славу обиљежава од 1999. године.

- Славимо овај дан као дан словенске писмености и културе, али и као дан Библиотеке, ми остајемо на нашем путу и слиједимо оне стазе које су затрли Ћирило и Методије још прије 1.160 година, када су са писмом глагољицом кренули пут писмености и културе - изјавила је Петровић Зечићева.

Додала је да НУБ РС настала од Српске читаонице у Бањалуци као жеља и потреба за просвећивањем и знањем.

- Ово је дан кад не славимо и не обиљежавамо само Ћирила и Методија, обиљежавамо и поклањамо се онима који су на њиховом путу: Венцловић, Орфелин, Караџић, Селимовић, Кочић, Пупин, Тесла и многи други чија се дјела налазе у овој библиотеци. Ове године се обиљежава и 200 година од изласка првог српског часописа за књижевност, науку, умјетост 'Летопис матице српске', чији се оригинални примјерак из 1826. године налази у фонду наше библиотеке - навела је Петровић Зечићева, додајући да НУБ РС има око милион публикација, те да сумисија и визија наука, образовање и знање доступно свима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана