Јерговић отворио нови “Императив”: У сваком човјеку лежи и зло и добро

Илијана Божић
Foto: СВЈЕТЛАНА ПАНИЋ

БАЊАЛУКА - Књижевник Миљенко Јерговић отворио је седми Регионални фестивал књижевности “Императив” у Банском двору, а том приликом представљена је његова нова књига “Рат”.

Фестивал, који организује Удружење за промоцију и популаризацију књижевности “Императив”, окупио је  више од 40 значајних књижевника, издавача, критичара, преводилаца и новинара из региона. 

Прве фестивалске вечери, у четвртак, публика се окупила у великом броју на разговору са Јерговићем када је представљена његова нова књига која је објављена у фебруару у издању “Фрактуре”. Наиме, “Рат” је књига кратких прича о имагинарном граду под опсадом. Свака прича говори о судбини различитих људи без имена и презимена, од просјака до кардиолога, од архитекте до наркоманке, од праље до урара. Оно што је заједничко свима њима је рат који воде сами са собом. 

Да ли је рат неминовност, да ли се он налази у сржи људске природе, да ли је баш свако људско биће предодређено на рат унутар своје душе, на борбу између разума и таме? Јерговић је са публиком подијелио и своја размишљања о поузданости сјећања, о злу у људима који су претходно били жртве зла, о страдањима, оним интимним и стварним, о бајкама, најмрачнијим.

Књижевник Миљенко Јерговић истакао да је пишући “Рат” покушао написати књигу у којој ће бити људи који нису ни добри ни лоши, него су људи који раде неке своје послове, који су жртве, али који су истовремено и потпуно перверзни зликовци. 

- Постоји веза ове књиге са стварношћу, а што је и у рату и у миру врло изражено, нешто што је истовремено и застрашујуће и импресивно, а то је да у сваком човјеку лежи потенцијал потпуног, нељудског зла и потпуног светачког добра. Који ће се потенцијал остварити? Код људи који имају среће у животу, неће ни један, ни други. Код људи који немају среће у животу, код оних несрећних, оствариће се потпуно потенцијал добра, а код оних срећних потенцијал потпуног зла - казао је Јерговић.

Прве фестивалске вечери почела је и радионица писања поезије коју води књижевник, оснивач и главни уредник издавачке куће “Енклава” из Београда, Звонко Карановић.

- Циљ радионице је да младим пјесницима скратимо пут до налажења властитог гласа - истакао је Карановић.
У концертној дворани Банског двора отворен је и Сајам књиге на којем ће издања представити 12 издавачких кућа. Ове године по сајамским цијенама можете купити књиге издавачких кућа “Бука”, “Лом”, “Контраст”, “Штрик”, “Енклава”, “Арете”, Књижевна радионица “Рашић”, “Имприматур”, “Девета димензија”, “Арт сцена”, “Пчелица” и “Доказ” издаваштво. Сајам је отворен за посјетиоце сваког дана од 10 до 20 часова.

ПРОГРАМ

На програму фестивала “Императив” данас, у суботу, од 17 часова биће приказан документарни филм “Живот је маскенбал” о Душку Трифуновићу, а након пројекције биће организован разговор са ауторима филма Сашом Берендиком и Бранком Лазићем. 

Након тога у 18 сати почеће програм “Поезију ће сви читати” са Тањом Ступар Трифуновић и Драганом Младеновић. Такође, од 19 часова фестивал “Врисак” представља Лидију Дедуш. Истог дана у 21.30 почеће “Ноте и слова” са Драгом Гламузином.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана