Афирмација стваралаштва Српске: Премијерно приказан филм "За данас толико" (ВИДЕО)

Срна
Афирмација стваралаштва Српске: Премијерно приказан филм "За данас толико" (ВИДЕО)

БЕОГРАД - У Београду је синоћ, у оквиру Међународног филмског фестивала ФЕСТ, одржана премијера филма "За данас толико" Марка Ђорђевића, што представља афирмацију стваралаштва и аутора из Републике Српске будући да га је подржао и Аудио-визуелни центар Српске.

Руководилац Аудио-визуелног центра Републике Српске Ања Илић рекла је да је за овај центар важно то што има промоцију на овако престижном регионалном филмском фестивалу и да режисери, продуценти и глумци имају само ријечи хвале за Српску.

Уочи премијере у МТС дворани, Илићева је рекла новинарима да је овај најмлађи регионални национални фонд подржао Ђорђевићев филм на конкурсу за мањинске продукције и да јој је драго што ће имати прилику да гледа филм, јер једну од улога има и Нови Град.

"Ми смо више један фонд, једна административна установа. Дајемо новац продуцентима да стварају филмове. Наш утицај и подршка се непосредно види управо кроз филмове које они сниме", истакла је Илићева.

Она је навела да је Центар подржао долазак око 30 младих студената Академије умјетности, са свих смјерова, и филмских професионалаца да бораве у Београду за вријеме трајања и ФЕСТ-а.

Ове године, додала је, очекује још мањинских копродукција и филмова у којима је учествовао, између осталих и филм "Дјеца Козаре".

"Подржали смо девет пројеката у прошлој години, филмова мањинске копродукције, али још више се радујем домаћој продукцији у Републици Српској, пројектима који су подржани на нашим конкурсима и који ће ући у продукцију. Првенствено мислим на кратке филмове, а надам се ове године и дугометражним филмовима", додала је Илићева.

Филм "За данас толико" подржао је Аудио-визуелни центар Републике Српске 2022. године на првом конкурсу за суфинансирање производње филмова мањинских копродукција који је расписао овај центар, а значајно је што је уврштен у главни такмичарски програм ФЕСТ-а и што је имао премијеру.

Током посјете ФЕСТ-у Илићева ће сутра учествовати у панел-дискусији "Регионална сарадња, копродукције и филмски подстицаји" у оквиру програма ФЕСТ-а "Фест-про" у "М:ТС" дворани и представити активности Аудио-визуелног центра Републике Српске.

Она је навела да ће на том скупу бити ријечи о мањиским копродукцијама и подстицајима за снимање у земљама региона, а гости ће бити сви директори регионалих филмских центара.

Илићева је подсјетила да је недавно Влада Републике Српске усвојила уредбу о подстицају о 30 одсто поврата средстава, тако да ће то бити новина за све иностране продукције које планирају да дођу у Српску и да снимају.

Аудио-визуелни центар ће на панелу представити јавни конкурс за суфинансирање производње филмова мањинских копродукција, мапу филмских локација у Републици Српској, те уредбу о условима и поступку додјеле подстицаја инвеститору који у Српској производи аудио-визуелно дјело.

Ову уредбу донијела је Влада Републике Српске с циљем развоја домаће филмске индустрије и привлачења страних продуцентских кућа да снимају у Српској.

"За данас толико" приказује како спремањем омиљених колача – чупаваца породица Шаренац успијева да намами најстаријег брата да дође кући.

У филму играју Филип Ђурић, Ивана Вуковић, Никола Ракочевић, Горан Богдан и Миона Пејаковић. Продуцент је Милош Пушић, а копродуцент из Републике Српске је Ђорђе Врањеш из "Дигитал Гоблен медија".

Филм су, поред Аудио-визуелног центра Републике Српске, подржали Министарство културе Србије, Филмски центар Србије и град Нови Сад.

ФЕСТ је почео 23. фебруара америчким филмом кандидатом за Оскара "Бартонова академија" Александра Пејна, а биће затворен у недјељу, 3. марта, премијером домаћег филма "Руски конзул", по роману Вука Драшковића, у којем је посљедњу улогу одиграо недавно преминули глумац Жарко Лаушевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана