Сваки дан је висок датум

Данијела Бајић
Сваки дан је висок датум

Кад се заокружи мјесец и заврши са радним обавезама логично је да сви једва чекају плату као какву-такву сатисфакцију за раднички проливену крв, сузе и зној. Међутим, то једва чекање је у посљедње вријеме попримило и једну горчу ноту, јер брачним паровима тек тад предстоји озбиљан посао.

У питању је невесела операција подјеле кућног буџета на приоритетне трошарине, али и оне које то баш и нису, али такође изискују новац. Наравно, уз ограду да га до сљедеће плате уопште и буде за једну такву егзибицију.

Прва група трошкова разграби кућни буџет брзином “Бошовог” усисивача, а новац углавном оде на гориво, комуналије и телефонске рачуне, док су “Нетфликс” и ХБО сви иоле паметни искључили прије инфлације, али и набавку, бар три пута мјесечно ако не желите да цркнете од глади.

Струју и воду на страну, али храна је та која вам затре сваку вољу за штедњом, ма којег платног разреда били.

Небитно је колико мандарина или јабука одвојите из корпе, рачуни су баснословни и ових дана мало ко са њима може на зелену грану. Ако се пореди ситуација са оном из 2021. године, разлика је огромна, толика да силно пожелимо да временске машине стварно постоје.

Довољно је рећи да је килограм меса скупљи за скоро четири марке. Да не спомињемо то да се за просјечну плату, ако се пореди са данашњом, у том периоду могло купити 190 килограма кромпира и 136 литара млијека више него данас.

Друга група трошкова резервисана је за најбогатији слој становништва, који је количински све мањи. Баш као и бивша средња класа, која се у све већем броју сели у рубрику за сиромашне, највише због смањене куповне моћи.

Да, кад причамо о овим трошковима мислимо на љетовања и луксузна путовања, животна осигурања и остале дажбине тог типа које, ако заиста реално посматрамо, ријетко ко плаћа.

Ако на читаву причу, као јагоде на, на једвите јаде склепаној торти, додамо и рату кредита, кирију, вртић, логопеда, школу спорта и шта све не - долазимо до закључка да су нам, на Западу популарни лајф коучеви, као друштву и те како потребни. Ако ништа само да нас науче како да преживимо од мјесеца до мјесеца.

Апсурд је што је, у датом периоду од 2021. до данас, и просјечна плата ишла на горе па се, бар у том сегменту, можемо сви колективно бар мало утјешити. Свакако без неке посебне вајде, јер се због нарастајуће инфлације практично сваки дан у мјесецу може прозвати “високим датумом”, што је главно оправдање за оне празног џепа и у ишчекивању исплате нове плате. А таквих је највише.+

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Има наде
Има наде
Трачак наде
Трачак наде
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана