Скупе играрије

Небојша Томашевић
Скупе играрије

Предстојећи локални избори, према свим најавама, коштаће “ко светог Петра кајгана” и сигурно постати додатно оптерећење за грађане јер ће тај новац бити потрошен на изборне процесе и политичке играрије умјесто на евентуално повећање пензија и социјалних давања.

Стихови  култне пјесме “Рибље чорбе”: “Иза тебе остаје испражњена благајна, кошташ ме к'о светог Петра кајгана”, сликовито приказују бесмислено трошење новца. Овај пут, улогу Петра у једењу посљедњих залогаја испред дјеце сиромашне породице (грађана нашег друштва), преузеће политичке играрије и борба за власт. Само, за разлику од Петра, они који послије избора сједну у фотеље сигурно неће скупо платити свој цех и одрадити дуг нити рећи: “Све је добро, на свему ти хвала, али кајгана скупо ме је стала”.

Кривица за ову ситуацију лежи не само на странцу Кристијану Шмиту, који је измијенио изборни закон, већ и на домаћим властима које се не могу договорити.

Тако су избори у БиХ постали права финансијска сага и према најновијим информацијама, коштаће око 19 милиона марака, што је готово три пута више него што су коштали они одржани прије тачно двије деценије.

Према статистици Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, локални избори 2004. коштали су грађане 7,2 милиона, а четири године касније 11 милиона марака. Бирање власти на локалу није било јефтино ни 2012. године, када је у те сврхе спискано 12 милиона марака, док је количина новца за те намјене благо умањена четири године касније, односно 2016, када је потрошено око осам милиона марака пореских обвезника.

Поред страног фактора, неспособност домаћих власти да се договоре и ускладе интересе често доводи до прекомјерног трошења новца на изборе. Умјесто да средства буду усмјерена на изградњу болница, школа и вртића, новац се троши на политичке кампање, плакате и маркетиншке активности. Предсједник Стратешког одбора Коалиције “Под лупом” Вехид Шехић  изјавио је да  ништа није скупо што ће утицати на враћање повјерења грађана бирача у изборни процес БиХ. Међутим, повјерење је одавно изгубљено у борби за голи опстанак, а неизвјесно је да ли ће избори бити ишта бољи са већим буџетом. На крају, грађани који гласају су ти који плаћају цех и умјесто да им се омогући боље лијечење или образовање, новац се троши на политичке игре. Можда би било вријеме да се озбиљно размисли о ефикаснијем начину организације избора и рационалнијем трошењу.

Грађани заслужују боље и потребна је хитна промјена у начину управљања средствима и политичким процесима како би се обезбиједило да новац буде уложен у побољшање квалитета живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана