Санкције

Вељко Зељковић
Санкције

Више од једне трећине свјетске популације живи у земљама које су под западним, односно америчким санкцијама. У једној од резолуција која је усвојена у априлу прошле године, а од стране Савјета Уједињених нација за људска права - упозорено је на ову чињеницу, поручујући како се ради о класичном оруђу притиска, које на најдиректнији начин крши постојеће међународно, али и људско право.

Истакли су да се на овај непримјерен и нељудски начин, политичким, економским и финансијским санкцијама руши демократија, али и ниподаштава слободна воља одлучивања. Додали су и како су досадашњи примјери показали да санкције углавном погађају оне најсиромашније слојеве у друштву.

Под америчким санкцијама, у посљедњих пар година, нашли су се и поједини домаћи политичари, али и медији те предузећа. Недавно је упозорено да и банке које као клијенте имају ова лица или привредне субјекте морају под хитно блокирати рачуне овим лицима или ће у противном и оне сносити несагледиве финансијске посљедице.

И ради се о опасној пријетњи, јер уколико се оствари питање је да ли би санкционисане банке уопште могле опстати. Шта би онда било са штедњом и депозитима? Буџетима? Радницима, службеницима... Они који доносе ове санкције то не брине. Сматрају да циљ оправдава средство. На овај начин желе створити атмосферу хаоса, како би сломили кичму и приморали црне овце да се повинују њиховој диктатури.   

Америка је ово оруђе или боље речено неконвенционално оружје почела користити умјесто осиромашеног уранијума, а поготово у оним случајевима када превратима, обојеним револуцијама, међуетничким трвењима и ратовима није могла спровести своје геополитичке циљеве. Кад год су налетјели на тврдо узимали су овај бич у руке, понашајући се попут каубоја који стоку покушава да стјера у обор који је саградио.

Удара по џепу, егзистенцији, јер се код обичних људи покушава створити осјећај несигурности и страха, али да ли се ико од тих демократа из Вашингтона икада запитао како ће породице тих људи живјети? Како ће им се уплаћивати пензионо и социјално? Да ли то значи да ни код доктора не могу више, да неће имати пензије? Такође, шта ће бити са оним лицима која раде у неком санкционисаном предузећу? Шта ће бити са њиховим породицама и дјецом?

Врхунац америчког политичког лицемјерја и демократије у коју се куну! О њој могу причати људи са Кубе који су данас, а заслугом САД, једни од најсиромашнијих у свијету. Закључак, све се своди на показивање моћи, голе и непримјерене силе. Заборављају да када баце бумеранг он се кад-тад и врати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана