Ракија без мезе

Данијела Бајић
Ракија без мезе

Талас поскупљења ове године није заобишао готово ниједан производ. Од горива, преко техничке робе и грађевинског материјала, па све до основних животних намирница, чије су просјечне цијене за посљедњих неколико година драстично измијењене.

Најсвјежији примјер је поскупљење сухомеснатих производа, чија је цијена у посљедње двије године скочила и за 40 одсто.

Међу њима је и свима омиљено суво месо, које је са чајном кобасицом главна звијезда сваке мезе.

Реченица: “Нешто ћемо замезити”, по свему судећи, постаће само фраза, јер ова врста предјела, кад се све зброји и одузме, за већину постаје луксуз.

И сезона слава је почела, а због кризе људи унапријед морају да испланирају кућни буџет. Иако је до сада била незаобилазна на славским и празничним трпезама, многи домаћини ће, хтјели то или не, бити приморани да прекину традицију и на столу изоставе мезу те одмах, под неким изговором, пређу на главно јело.

Рачуница је јасна. Килограм сувог свињског врата у октобру 2021. године се могао купити за 16 марака, док је прије мјесец дана за то требало издвојити 22,68 КМ. Ништа мања разлика у цијени није ни када је ријеч о чајној кобасици.

У контексту глобалних турбуленција никад више није наглашена потреба за вјештинама управљања, вођења и планирања кућног буџета и потреба, јер су поскупљења евидентна и у продаји намјештаја, разних врста лијекова па чак и када су у питању услуге фотокопирања и прања аутомобила.

С друге стране, плате и пензије у односу на период од прије двије-три године су порасле, али недовољно, јер када се подвуче црта, и те како губе трку са свим тим поскупљењима.

Да роба поскупљује готово свакодневно слажу се и трговци, који причају да не прође ни седмица без налога за промјену цјеновника и то на десетине различитих артикала.

Без неопходних, али за сада непостојећих или ултраблагих интервенција државе, нижу се само оправдања за новонасталу апокалипсу.

Ако већ и досаде сукоби и ситуација у свијету као изговори, неко се сјети да помене афричку кугу свиња, лошу жетву, вишу цијену сирове нафте, а онда и транспорта.

Далеко од тога да је било које повећање плата, макар и минорно, осуђујуће, али чињеница је да народ, у ова тешка времена, броји сваку марку и хируршки прецизно сијече плату, да би премостио мјесец.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Има наде
Има наде
Трачак наде
Трачак наде
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана