Рај за странце

Небојша Томашевић
Рај за странце

Пљачка два милиона марака у Бањалуци, отмица страног држављанина у Сарајеву, а које су недавно починили странци, показује да међународно организовани криминал несметано хара по БиХ у којој сигурно наилази и на плодно тло из којег лако “ничу” помагачи.

Упркос напорима полиције, која још увијек покушава повезати све детаље о пљачки у Бањалуци и хапшењу држављанина Грузије Ное Твалабешвилија, нема трага његовим саучесницима нити украденом новцу. Ово указује да полицијско-правосудни апарат има озбиљне слабости које омогућавају страним криминалцима да несметано дјелују и проналазе помагаче унутар земље. Недостатак координације и правовременог дјеловања омогућава криминалцима да побјегну и сакрију украдени новац, што додатно охрабрује њихову активност у земљи. Комбинација корупције, бирократских препрека и похлепе унутар правосудно-полицијског апарата ствара плодно тло за стране криминалне активности. Корумпирани појединци унутар система правде омогућавају онима с друге стране закона да избјегну казне, док бирократске препреке успоравају или потпуно заустављају правне процесе.

Ови фактори заједно чине БиХ привлачном дестинацијом за стране криминалце који лако проналазе локалне помагаче и настављају своје незаконите активности без страха од правде. Случај Литванаца који већ шест година успјешно избјегавају суочавање с правдом за криминал у Балкан инвестмент банци вриједан десетине милиона марака указује и да правосудни систем није способан да адекватно процесуира и казни странце који су починили тешка кривична дјела. Оптужница против Литванаца је подигнута још 2017. године, али бивши директор банке Едвинас Навицкас и његови сарадници се не појављују на суђењу. За ових шест година у овом случају донесено је неколико симболичних пресуда против држављана Републике Српске који су махом склапали споразуме о признању кривице са тужилаштвом, док су “крупне рибе” и даље далеко од оптуженичке клупе. Недостатак међународне сарадње и политичке воље да се ови случајеви ријеше додатно слаби повјерење грађана у правосудни систем. Да би се стање поправило, неопходне су дубоке реформе у правосудном систему, укључујући појачање антикорупцијских мјера, бољу међународну сарадњу и убрзање правних процедура. Без ових реформи, криминалне групе ће наставити да користе слабости система, што ће даље дестабилизовати друштво и економију земље. Ово све указује да је БиХ због корупције и мита које често буја у земљама лошег материјалног стања, привлачна страним криминалцима. Земље као ова често су плодно тло за људе који “воле” да узму са стране и испод жита да би мало “жмирили” на криминал и неправду. То потврђује хапшење бројних службеника у полицији који су из фотеља, оних који хапсе и дијеле правду, завршили иза решетака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана