Плате и цијене

Марина Чигоја
Плате и цијене

Чињеница да су у Републици Српској трошкови живота и цијене различити од општине до општине, односно града није никаква новост.

То је наравно и реалност, јер су трошкови живота, као и плате одувијек били виши што је општина већа и развијенија и обрнуто и по томе ни Српска, наравно, није изузетак.

У Српској су, према статистичким подацима плате протеклих година биле највеће у Угљевику, Гацку, Бањалуци, Фочи и Бијељини, а најмање у Петровцу, Костајници, Вукосављу, Дервенти и Челинцу.

Разлика наравно није изненађујућа, али јесте величина те разлике јер су у неким општинама плате и до два пута више у односу на друге.

Исто је са цијенама и трошковима живота, који такође расту сразмјерно величини и развијености општине. Ипак, и када је то у питању не можемо, а да се не зачудимо јер су када је ријеч о појединим истим услугама или производима разлике и до 100 одсто. Истовремено, иако цијене углавном прате плате, најниже цијене често нису у оним општинама у којима су и најниже плате.

Из свега овога сасвим је очигледно да поједине општине нису у стању да изађу из статуса неразвијених и сиромашних иако се посљедњих година барем када је Развојни програм РС у питању у њих равномјерно улаже.

Тако неке општине умјесто да напредују већ годинама тапкају у мјесту без икакве визије и могућности да својим грађанима понуде могућност запослења, о неким високим платама и бољем стандарду да и не говоримо.

Чињеница је, наравно, да неразвијене општине теже привлаче пажњу инвеститора, теже добијају кредите, али исто тако је и чињеница да многе од њих нису ни понудиле квалитетна рјешења односно програме које би неко желио да финансира и који би за резултат имали отварање нових радних мјеста и побољшање стандарда грађана.

Због тога и не чуди да све већи број младих напушта своје домове и у потрази за "бољим животом" или пуким преживљавањем, сели тамо гдје ће моћи нормално да живе.

У сваком случају, требало би направити дубље анализе и предложити конкретна рјешења. За добробит свих становника РС који свакако заслужују да живе боље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Празник рада
Празник рада
Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана