Пазите шта једете

Данијела Бајић
Пазите шта једете

Бил Марлер је као адвокат постао познат не због неког компликованог случаја везаног за амерички криминални миље већ због безбједности хране. Он се посљедњих тридесет година бори за жртве обољеле од ешерихије коли, салмонеле, листерије и других болести које потичу из хране, јер је схватио да у овом “сектору” има посла.

Нарочито због чињенице да бројни власници ресторана, због лакше зараде, све мање новца улажу у безбједност онога што продају својим муштеријама који, са друге стране, због таквог односа све чешће траже болничку помоћ. Марлер је био један од саговорника у прошлогодишњем “Нетфликсовом” документарцу “Отрован: Прљава истина о вашој храни” гдје је потанко описао хорор који су проживјели његови клијенти.

Ако је судити по његовој причи, од сада па убудуће, мораћете добро припазити шта једете, чак је и навео коју храну би требало избјегавати ако желите да смањите ризик да се разболите.

“Појела сам салату и сада имам дугорочне здравствене посљедице од тога”, у документарцу је своју агонију препричала и извјесна Стефани. Она је само једна од 600 милиона људи колико Свјетска здравствена организација процјењује да се разболи сваке године од контаминиране хране. Срећом, није била једна од 420.000 који и умру.

“Нетфликсови” серијали, због гледаности, често знају да превише драматуршки напуцају причу. Међутим, недавни случај са радницима “Перутнине Птуј” из Српца говори нам да је проблем и те како глобалан и да неодговорних има свуда.

Не пресуђујући прије времена, да се закључити да је у поменутом случају неко и те како заказао јер су радници пуком срећом прошли без озбиљнијих посљедица.

У прилог тврдњи да и код нас у вези са овим питањем не цвјетају руже говоре и не баш сјајни подаци републичког Инспектората. Од почетка године, у оквиру хиљаду контрола, неправилности су утврђене у готово половини одлазака на терен.

Објектима брзе хране, посластичарницама, ресторанима и роштиљницама су у том периоду изречене казне у износу од 230.600 КМ што није мало.

Из промета је повучено око 500 килограма различитих намирница, а сва та храна лако је могла да произведе ко зна какве посљедице за грађане Српске.

Зато, обавезно потражите поменути документарац, послушајте савјете стручњака и, баш као кад идете у набавку, и у ресторан идите са списком. Пошто су бројни производи спорни и лако могу да буду кобни, боље је не изазивати судбину и наручито нешто што је имуно на велике врућине. Још боље ако знамо да је производ домаћи, тад се избор сам намеће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана