Отимачина радника

Анита Јанковић Речевић
Foto: Г.С.

Миграције радника, било у друге земље или конкурентска предузећа унутар једног града или државе, одувијек су се дешавале и дешаваће се.

Уобичајено је да радници трагају за бољим условима и већим примањима јер је просто у људској природи да се жели више и то по могућности да се ради мање, а живи лагодније. 

И засигурно су они који су свој радни вијек провели искључиво у једном предузећу мањина у односу на људе који су обављали различите послове током каријере. Такође је уобичајено да пословни људи боље прилике траже управо у конкурентским фирмама и сродним дјелатностима. 

Међутим, усљед сада већ хроничног недостатка радне снаге на домаћем тржишту пред почетак љетне сезоне, која појединим дјелатностима као што су угоститељство, туризам, трговина доноси доста посла, има послодаваца који прибјегавају и крајњим средствима, односно преотимању радника од конкурената. За прелазак новом послодавцу радницима се нуде бољи услови и наравно већа плата, па тако чини се сваки незадовољан радник, бар у оним браншама гдје незапосленог кадра нема ни за лијека, постаје потенцијална мета послодавца који ако желе опстати у бизнису пошто-пото морају се домаћи радника.   

Иако ово није уобичајена појава и не прати правила фер игре, могла би донијети велику корист и значајно посложити ствари у пословном свијету. 

Јавна је тајна да у нашем домаћем, дивљем облику капитализма кршење радничких права заузима високо мјесто.

Ускраћивање свега и свачега, а почесто и поткрадање радника уобичајени су модел пословања послодавца у БиХ који су и те како домишљати кад је ријеч о заобилажењу прописа. 

Тако је на примјер топли оброк за већину запослених мисаона именица, на стотине их је ускраћено и за накнаду за минули рад, као и за новчану помоћ у случају проширења породице или губитка. Многе фирме у таквим случајевима се не обазиру на потребе својих запослених. Имамо и икс-ипсилон послодаваца који редовно не уплаћују доприносе за пензионо и здравствено осигурање, а ту је и фамозна исплата плата у ковертама. 

Недостатак кадра и преотимање радника можда и посложи све ове негативне појаве које су највећим дијелом и главни кривац због којег је на хиљаде грађана спаковало кофере и заувијек напустило БиХ. 

Надамо се да ће тржишни закони, кад већ не могу државни, изнивелисати све неправилности којима су до сада били изложени радници у Српској. Односно да ће се створити колико-толико повољни услове за ову шачицу  грађана који су остали у земљи, да без искориштавања и поштеним радом граде срећнију будућност.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана