“Љеба вам, урадите нешто”

Маријана Миљић Бјеловук

Прича се, прича и прича да ће на домаћем тржишту бити смањен ПДВ на основне животне намирнице, па и да ће бити елиминисане акцизе на нафтне деривате, али и да ће цијена хљеба бити ограничена. Прича ли се, прича, а од тога ништа.

Сваки потез домаћих политичара у овој кризи у старту је осуђен на пропаст. Од њихових приједлога за помоћ грађанима користи, по свему судећи, имају само они. Јер, тим својим идејама како ће, ето, олакшати живот грађанима, које избацују на свако мало, без икакве анализе и основа, буду присутни у медијима, попуњавају дневнике, вијести и ступце у новинама.

Такав наступ, посебно у изборним годинама, погодно је тло за придобијање гласова. А ова година, која, чини нам се, не може бити црња, још је и изборна. Зато дај што више да смо у медијима, на ударним вијестима, а то што од тога неће бити ништа, нема везе. Проћи ће, народ ће заборавити, важно је да смо причали и да смо били та спона између грађана и медија.

Евидентно је да грађанима никада није било горе. Криза удара са једне стране, а са друге још веће ударце задају им они који воде ову напаћену државу.

Већину грађана такви потези домаћих политичара нису ни изненадили. Тако нам је било и у оно нормално вријеме прије ове кризе, иако се може рећи да је код нас увијек криза. Она не јењава на овим просторима управо због политичара који само причају, а ништа конкретно не раде.

Народ, навикао на такав рад домаћих нам функционера, ћути и трпи. Поједини би можда и дигли глас, па и рекли нешто, али се боје да би тим иступом могли остати без посла од стране послодаваца или силних шефова, који су, углавном, на то мјесто постављени од стране ових што нам само обећавају.

Са друге стране, и ако би имали храбрости и дигли глас, тешко и да могу доспјети у јавност, од силних обећања домаћих политичара. По свему судећи, остали би непримјетни у мору њихових идеја за помоћ.   

Тако је било раније, тако је и сада. Ништа се не мијења. Како на политичкој сцени, тако и у свим другим сферама у БиХ. Иако смо мислили да не може бити горе, преварили смо се, јер може и биће. У том смјеру воде нас домаћи политичари, који својим иступима у јавности нуде само шупље кашике и чаше.

Зато дајте, 'љеба вам, скините се са грбаче напаћеног народа. Ако већ нећете урадити ништа, престаните и да збијате шале на његов рачун. Све има своју границу, па и ваше шале. Јер рад домаћих нам званичника у овој тренутној кризи највише личи на то да им је сваки дан 1. април, Међународни дан шале. Очигледно је да у овој кризи на домаћем тржишту не мањка само шале.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана