Колапс у најави

Вељко Зељковић
Колапс у најави

Вјероватноћа да би се у САД могао десити грађански рат креће се између 35 и 40 одсто.

Упозорио је на ово амерички милијардер, оснивач инвестиционе компаније “Бриџвотер асошијејтс” Реј Далио, поручујући како се САД налазе на самој ивици једног таквог сценарија. Грађански рат који Далио замишља не би био онај у ком људи “грабе оружје и почињу да пуцају”. Он то види као убрзање политичке поларизације у америчкој политици која се догодила посљедњих деценија. Сматра да би он био такав да би се људи селили у различите државе које су више усклађене са оним што желе.

Он такође вјерује да су овогодишњи предсједнички избори у САД најважнији у америчкој историји и да ће одредити да ли ће ризици које он види - који укључују климатске промјене и утицај све распрострањеније употребе вјештачке интелигенције - измаћи контроли.

Далио указује и да би растући нивои дуга америчке владе могли да погоде државне обвезнице, тврдећи да би инвеститори требало да пребаце дио свог новца на страна тржишта. Поручио је да постоји велики потенцијал да се САД укључе у још један међународни сукоб, што би, како је истакао, могло одвратити стране инвеститоре од куповине америчких обвезница.

Да се Америка суочава са све више проблема, указују и подаци о паду тражње за хартијама од вриједности, посебно од стране међународних купаца који стрепе због слике америчког дуга и могућих санкција. Наиме, ако би САД увеле санкције већем броју земаља, а што се разматра као једна од опција, а након што су то учиниле против Русије, онда би то могло смањити међународну потражњу за обвезницама, које тренутно обезбјеђују ликвидност система, односно јавне потрошње.

Оно што САД никако не одговара јесте и одлука Кине да се ослободи све ризичнијег америчког долара. Све ово долази у вријеме када буџетска канцеларија Конгреса предвиђа да ће амерички дуг достићи чак 106 одсто БДП-а до краја деценије. Да ствари не иду у добром правцу, недавно је упозорио и предсједавајући ФЕД-а Џером Пауел поручивши да су САД на неодрживом фискалном путу у погледу свог дуга. У међувремену, трошкови позајмљивања су порасли, са приносима на десетогодишње обвезнице који су скочили са 3,88 одсто на 4,35 одсто пошто су инвеститори драстично смањили своја очекивања о смањењу каматних стопа. Све ово све више тјера велике инвеститоре да праве планове о преношењу дијела свог новца ван земље, због све већих потенцијалних ризика, у фокус стављајући оне државе које су у тренутним околностима неутралне. То су, прије свега, Индија, Сингапур, Индонезија, Малезија и Вијетнам. Све ово, изгледа, не забрињава Бајденову администрацију која, копајући рупу другима, не схвата да би они на крају могли у њу упасти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана