Гдје су донације

Маријана Миљић Бјеловук
Гдје су донације

Редови испред народних кухиња које хране угрожене сваким даном су све дужи. Чекају и млади и стари на ручак и парче хљеба. Та тужна слика је, нажалост, свакодневица све већег броја грађана.

Како би колико-толико олакшали тај мукотрпни посао јавним кухињама надлежни у БиХ покренули су половином године и иницијативу да буде укинут ПДВ на донирану храну. Након пар мјесеци та иницијатива је и добила зелено свјетло. Коначно је, да кажемо, нешто добро урадила и ова власт. Након дуже година повукли су потезе и за угрожене грађане. Наравно, било је и вријеме и сада ћемо чекати опет неколико година да ураде исте.

Све је бар што се тиче поменуте иницијативе ишло без икаквих затезања. На крају када је све завршило и сама иницијатива уграђена у закон очекивало се да произвођачи, добављачи, али и трговачки ланци више неће бацати храну пред сами истек рока у смеће, већ ће је просљеђивати народним кухињама које за њом, мало је рећи, вапе. Треба им сваког дана све више на стотине килограма, јер редови испред њихових врата муњевито су све дужи.

Очекивања представника јавних кухиња да ће шлепери хране стизати у њихове магацине, како би нахрани гладна уста, су мало је рећи пољуљана. То потврђује и податак да је за два мјесеца стигла само једна значајнија донација хране. И на томе се стало. Нема хране, односно трговци је не поклањају иако у њиховим складиштима има сигурно оне која је дан-два пред истек рока трајања.

Трговци кажу нису информисани да храну могу поклонити јавним кухињама, а да на исту не плате ПДВ. Тако кажу, а стварност је вјероватно другачија. Већа је вјероватноћа, познајући њихову политику пословања, да ће и посљедњи дан те намирнице држати на рафовима, како би убрали коју марку. Свједоци смо да и робу пред сами истек рока трајања стављају на “акције”, истичу на видно мјесто само како би је продали. И на крају као изигравају доброчинитеље, јер није ријеткост да поједини покушавају да поклоне храну којој је истекао рок трајања прије пет или десет дана. Жалосно да не може бити жалосније. Такво бахаћење појединих трговаца, мало је рећи, је за сваку осуду. Не одричу се ти свог профита ни у минут пред истек рока намирницама. Чекају и посљедњи секунд како би убрали и фенинг више.

У мору таквих, наравно, има и оних савјесних и хуманих трговаца, али су они, нажалост, у овој земљи ријетки. Такви су и до сада поклањали намирнице и хранили гладна уста. Нису они чекали да намирнице поклоне који дан пред истек рока њиховог трајања, већ су их давали јавним кухињама без обзира на то и на све плаћали ПДВ. Када би само више било таквих савјесних и хуманих и мукотрпни посао са којим се боре јавне кухиње био би олакшан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Има наде
Има наде
Трачак наде
Трачак наде
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана