Преварени и понижени

Анита Јанковић-Речевић

Послодавце у Српској и БиХ посљедњих година напустиле су хиљаде радника да би нови посао потражили у иностранству, вјерујући да их у страним фирмама очекује само “мед и млијеко”.

 

Међутим, већ у првим мјесецима многи од њих су се увјерили у истинитост Шантићевих стихова “Остајте овдје, сунце туђег неба, неће вас гријат ко што ово грије. Грки су тамо залогаји хљеба, гдје свога нема и гдје брата није”.

Заслијепљени зарадом коју нуде у огласима страних фирми, радници из БиХ суочени са разним проблемима на домаћем тржишту, лаковјерно повјерују у високе плате и добре услове рада и отисну се у Њемачку, Аустрију, Катар, Словачку, а да се претходно не информишу о послодавцу код којег иду. Мисле да им се у страним земљама не може десити ништа лоше, али тамо, као и код нас, има превараната.

Због таквих непромишљених потеза многи су били преварени и опљачкани, а један од најновијих примјера су словеначки послодавци, који су изиграли бројне раднике из БиХ. Фирме из Словеније, махом у области транспорта и грађевине, своје раднике са босанским пасошем доживљавају као робове. Томе свједоче бројне исповијести наших возача, зидара, столара, тесара, који су се сусрели са прековременим радом, неисплаћеним платама, неадекватним смештајем, као и повредама на раду, физичким и психичким малтретирањем. Запослени у словеначкој фирми “Универзална логистика”, којој је Агенција за рад и запошљавање БиХ недавно забранила да запошљава наше раднике, морали су потписивати разне бјанко папире, које је то предузеће касније представљало као доказ о задужењу радника на основу којег су им од муком зарађене плате одбијали и 1.000 евра мјесечно.

Власницима страних фирми које варају раднике из БиХ на руку иде њихово непознавање језика, али и чињеница да су препуштени сами себи, јер институције БиХ готово да не раде ништа на заштити својих грађана. Односно раде, али онда када буде касно, када су радници увелико изиграни.

Због свега наведеног Агенција за рад и запошљавање БиХ морала би више пажње посветити грађанима који трбухом за крухом оду и иностранство. Морала би да објасни нашим радницима да када се запосле у страној фирми прво треба да се учлане у синдикат који би их подучио о њиховим правима и обавезама.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана