200 на сат

Небојша Томашевић
Foto: Г.С.

Брза вожња је као игра са судбином, а они који воле да притисну гас можда се осјећају као суперјунаци на путу, али асфалт не признаје грешке и лудовање за воланом може да заврши смрћу и болом.

Тако пјесма “Двјеста на сат у кривину, обожавам ту брзину...”, може да заврши опијелом изнад сандука.

Брза вожња у самом је врху узрока који доводе до саобраћајних несрећа са фаталним исходом, али упркос томе, на друмовима широм Српске већ годинама је свакодневна појава. Репресивнија контрола у виду све бројнијих пресретача, мобилних и стационарних радара уз помоћ којих надлежни настоје да сузбију ову негативну појаву и даље не даје позитивну статистику. 

Да је пребрза вожњи на путевима Српске и даље озбиљан проблем, показују најновији подаци полиције према којима је за четири мјесеца ове године кажњено око 60.000 возача који су нагазили папучицу гаса. 

Ухваћен је  и рекордер који је јурио чак 201 километар на сат и то на дионици гдје је ограничење 50 километара на час. Да оваквих бахатих возача код нас не мањка, говори и податак полиције да је у мјесту Камичани код Приједора радар ухватио аутомобил који је јурио 194 км/сат иако је ту ограничење 80 км/сат. 

На трећем мјесту је возач који је у мјесту Божинци код Добоја, гдје је ограничење 60 километара на сат, возио 192 км/сат. Овакви нису само ексклузивитет Српске већ цијеле БиХ, а томе у прилог говори и случај из Сарајева, гдје је несавјесни возач  брзином од 140 км на сат пројурио кроз два црвена свјетла у граду, а друштвеним мрежама кружи видео-снимак још једног примјера ирационално брзе вожње. 

Један несавјестан возач, вјероватно да би се похвалио, снимио је како кроз Алипашино поље у том граду  вози чак брже од 200 км на сат, док је ограничење брзине овдје 60 км на сат.  

Оваквих примјера, с којима јавност није упозната, је вјероватно много више с обзиром на то да је дивљачка вожња у касним ноћним сатима одувијек била популарна међу тркачима и младима.

Бахати возачи који се не обазиру на прописе и не мисле о другима права су “бомба” на путу која својом “експлозијом” може да убије не само њих већ и многе друге невине жртве. 

Брза вожња може имати озбиљне посљедице, укључујући смрт, а здрав човјек за трен ока може постати инвалид. Зато је важно да сви возачи буду одговорни и поштују саобраћајне прописе. Понекад неопрезност за воланом може да претвори асфалт у платно за крв, сузе и бол.

Иако овакве ствари не могу бити искоријењене и увијек ће бити бахатих возача, рјешење за овај проблем ипак постоји. Оно лежи у појачаном надзору над саобраћајем и пооштравању казни за несавјесне возаче, али и у едукацији возача о опасностима брзе вожње. 

Такође, јавност мора бити свјесна озбиљности овог проблема и активно се укључити у промоцију безбједне вожње. Само заједничким напорима можемо смањити број несрећа и спасти животе.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана