Корак до преласка границе

Саша Аулић, политиколог
Корак до преласка границе

Уопште није случајно то што Суд БиХ поставља бошњачке ратне и војне судије за пресудитеље и џелате у монтираним процесима против предсједника Републике Српске и директора Службеног гласника.

Kреатори ове правосудне инквизиције то раде врло свјесно. 

Њихова намјера није само да Додика и Лукића осуде, већ да се кроз сам процес на кољена баце и симболички понизе Република Српска и њене институције. 

Зато ови процеси представљају наставак рата против Српске другим средствима, са циљем њеног ритуалног политичког обезглављивања. 

И то не само тренутног, већ и дугорочног. 

Да више никада и никоме у Српској не падне на памет да се супротстави вољи сарајевске политичке чаршије и њихових ментора са запада. 

Због тога не чуди демонстрација правног насиља, острашћености, бахатости и ароганције како од кадија које Додика и Лукића туже, тако и од кадија које им суде. 

Циљ је да се слика лидера Републике Српске на оптуженичкој клупи, наспрам којег надобудно сједи бошњачка ратна и војна суткиња, што дубље уреже у колективну свијест Срба и Републике Српске. 

Да идући пут када дођу, а доћи ће по нашу имовину, полицију, просвјету, име, традицију и достојанство, ипак два пута размислимо прије него што им се супротставимо. 

Да дугорочно и у коријену затру сваку мисао о било каквом отпору даљем развлашћивању Републике Српске. 

Зато ако им данас не поставимо границу, сутра већ може бити касно. 

Не само због Милорада Додика и Милоша Лукића, већ првенствено због онога што они представљају, а представљају институције Републике Српске. 

Бошњачки политичари, медији, интелектуалци и грађани су јединствени у подршци овој правосудној инквизицији против предсједника Српске и директора Службеног гласника. 

Не случајно, већ зато што знају да то није обрачун са појединцима, већ са институцијама њима мрске Републике Српске. 

Из истог разлога смо дужни да будемо једнодушни у њиховој одбрани, без обзира на политичку или партијску припадност.

Додику и Лукићу суди се формално, док се суштински преко овог монтираног процеса ломи кичма Републици Српској. 

Данас су на оптуженичкој клупи њих двојица, сутра може бити било који Србин или званичник Српске којег Сарајево и странци означе као неподобног и непослушног. 

Ако се на овај начин обрачунавају са лидером иза којег стоји преко 300 хиљада гласова, сутра би се обрачунали и са било ким другим. Овај случај са правом и правдом има везе таман колико и Кристијан Шмит са позицијом високог представника. 

Ово је одсудна битка за очување институција у оквиру рата за уништење Републике Српске. 

Ово је политичко дисциплиновање и обесправљивање цијелог једног народа, кроз брутално рушење његове демократски изражене изборне воље. 

Граница (још увијек) постоји, али на корак су од њеног преласка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана