Свједок тврди: Камере набављане по 11.600, а продане за 21.500 марака!

Н.Т.
Свједок тврди: Камере набављане по 11.600, а продане за 21.500 марака!

БАЊАЛУКА - Стационарне термалне камере фирма "KM Trade Arms & Equipment" из Високог набавља је по цијени од 11.600 КМ, а бањалучком предузећу "Армс Системи" са додатном опремом продате су по цијени од 21.500 КМ, док су ручне термалне камере набављали за око 600 КМ и продане су по цијени од 3.000 КМ за комад.

Ово је у бањалучком Окружном суду у предмету "Корона уговори" који се води против бившег директора Института за јавно здравство Републике Српске (ИЈЗ РС) Браниславу Зељковићу и других, изјавио свједок тужилаштва директор поменуте фирме из Високог Јасмин Кујовић.

Према оптужници ове камере је ИЈЗ РС набавио за Универзитетско клинички центар РС и њихова цијена је увећана чак 198.30 одсто.

Осим Зељковића у овом случају на оптуженичкој клупи су и директор фирме "Синекс лабораторија" Сани Црљић, као и директори фирми "Промединг" и "Проконтрол" Драган Дубравац и Славко Бојић, те власник Туристичке агенције "Травел фор фан" Саша Марковић.

Републичко тужилаштво их терети да су у вријеме пандемије вируса корона починили злоупотребе у набавци медицинске и заштитне опреме и оштетили буџет Српске за више од 1,3 милиона КМ. Свједок Кујовић је појаснио да је камере набављао од добављача из Шпаније и да је своје партнере, међу којима је и директор "Армс Система", обавијестио да их може набавити ако им требају.

- Са Владимиром, директором "Армс Система" сам о томе причао телефоном и рекао ми је да је договорио посао за шест стационарних и 20 ручних камера које је поручио.

Тражио је да испорука буде што прије - рекао је између осталог Кујовић и додао да у моменту наруџбе није знао коме иду камере. Према његовим ријечима власник "Армс Ситема " му је говорио да је камере нудио Цивилној заштити Републике Српске, МУП-у РС. УКЦ РС и другима.

- Набавна цијена стационарних камера била је 5.000 евра, али са царином и другим трошковима у БиХ су нас коштале 11.500 КМ. Без додатне опреме смо их продавали за 18.500 КМ, а са додатном опремом, трипод сталком, лаптоп рачунарима коштале су 21.500 КМ - рекао је Кујовић.

Потврдио је да је "Армс Системи" од њега купио шест термалних камера са додатном опремом и 20 ручних термалних камера.

- Десет дана од испоруке, Владимир је рекао да му треба неко да инсталира камере па сам му препоручио познаника Алмира који то ради приватнo - казао је Кујовић.

На питање одбране потврдио је да је инсталација камера додатно коштала, али да он не зна колико јер је то радио Алмир.

Појаснио је да је информације да он нуди камере слао својим партнерима са којима сарађује у РС.

Кујовић је, на додатна питања тужиоца, признао да би и ИЈЗ РС продао камере, односно да их не би одбио, да су га питали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана