Свједоци одбране тврде: Оптуженом Матићу пријећено одсијецањем главе

Небојша Томашевић
Свједоци одбране тврде: Оптуженом Матићу пријећено одсијецањем главе

БАЊАЛУКА - Винко Матић (57) из Бањалуке, оптужен за убиство рођака Радомира Матића (77), био је често на мети напада комшија и један од њих га је чак ошишао, а убијени Радомир му је раније пријетио одсијецањем главе.

Ово су у бањалучком Окружном суду казали свједоци одбране оптуженог Винка.

-  Једне прилике, не сјећам се датума, када сам дошао код Винка по нека дрва, видио сам Радомира који је изашао из куће и опсовао Винку мајку. Казао је да му псује мајку чупаву и да ће му одсјећи главу јер му гази њиву - рекао је свједок Миленко Галић.

Појаснио је да Винко има шуму до које се долази преко њиве покојног Радомира и да је због прелаза преко ње између рођака Матића била свађа.

Мирко Ћутковић испричао је да му се Винко жалио да га нападају и туку комшије и да му Радомир не дозвољава да долази до своје шуме.

- Винко је јако поштен, али често су га комшије малтретирале и нису му дале да сијече дрва у својој шуми и стално су га тужакале. Радомир му није дао да прође преко неке мале њиве која се налази прије Винкове шуме - рекао је Ћутковић.

Додао је да је чуо и да је други комшија Милорад напао Винка и свезао га и одсјекао му косу везену у реп.

- Како сам чуо, све се десило јер је Винко склонио вијенац с пута који се налази поред штале - рекао је Ћутковић.

Оптужница терети Винка Матића да је рођака Радомира усмртио 19. априла 2023. године у засеоку Јелићи у Доњим Голешима у шуми Осоје која је у власништву његове породице. Како је наведено, Винко је након краће свађе Радомира напао и ударио штапом који је отео од њега, а затим га ударио и сјекиром коју је носио да огради парцелу. У оптужници стоји да је Винко Радомира прво штапом ударио у предјелу трупа и горњих и доњих екстремитета, а потом га је "ушицом" као и оштрицом сјекире ударио у предјелу трупа и горњих и доњих екстремитета, шака и подлактица. Према причама мјештана Голеша, Винко се у село вратио на очевину и често је долазио у сукобе са комшијама, а наводно је имао и психичких проблема, те је био склон и алкохолу. Они су испричали да је убијени Радомир био његов рођак са очеве стране и да су и раније имали сукобе око имовине.

Остаје иза решетака

Оптужени Винко Матић остаје иза решетака, јер му је, како је рекао судија Драган Улетиловић, продужен притвор. 

Матић је ухапшен у априлу прошле године и након испитивања на захтјев поступајућег тужиоца Окружног тужилаштва одређен му је притвор у којем се од тада налази.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана