Основни суд Брчко дистрикта: Због мучења и убиства младића 118 година затвора

Н. Т.
Основни суд Брчко дистрикта: Због мучења и убиства младића 118 година затвора

БРЧКО - Суан Халиловић (42), Нихад Хукић (28), Сувад Дједовић (24) и Самид Шабановић (22) осуђени су у Основном суду Брчко дистрикта на укупно 118 година затвора због отмице, мучења и бруталног убиства Едина Зејћировића (31).

Првооптужени Халиловић је осуђен на 36, Хукић на 32,  Дједовић на 30 и Шбановић на 20 година затвора.

Према оптужници они су  17. новембра 2019. године, по претходном договору, отели Зејћировића којег су мучили и тукли до смрти. Наводи се да је све организовао Халиловић како би од Зејћировића изнудио наводни дуг. Они су га тукли и мучили од 18.30 до 22 часа на подручју Брчко дистрикта.  Кобног дана они су се "пежоом" довезли до насеља Ново Брчко и Дједовић је путем телефона позвао Зејћировића представљајучћи се као купац "спида" те га позвао да дође у  локал „Стела".

Када је Зејћировић  стигао оптужени су га намамили у возило гдје му је Халиловић понудио опцију квитања дуга у замјену за гуме и фелге које би му донио са одређене локације. Аутомобилом је управљао Хукић, а сувозач је био Халиловић.  Дједовић и Шабановић су били на задњем сједишту и између њих је сјео Зејћировић.

Они су га одмах у ауту тукли, а Халиловић га је ударао по лицу тражећи да исплати дуг од око 2.000 КМ. Зејћировић је рекао да има код себе 170 КМ те му их дао те истакао да ће наћи начин да врати новац молећи их да га не туку. Они су се тада аутом се одвезли   у правцу Орашја, а потом према Вучиловцу све до обале Саве гдје су сви изашли на насипу.

Ту су наставили да туку Зејћировића који је јаукао губећи дах, а Халиловић је говорио „Удрите га, убијте га". Сва четворица  су га заједно ударали рукама и ногама и Зејћировић се скотрљао са насипа Саве до воде, а они су и даље наставили да га туку. Шабановић  је Зејћировићеву главу ударао као лопту те га бацио у ријеку.

Он је болно јаукао и молио да га извуку из воде и Дједовић му је пружио руку и тако га извукао, али су га опет наставили да ударају.  Халиловић је из аута узео и електрошокер с којим га је ударао, а затим му је комбиниркама поломио прст и попишао му се по глави. Након тога Шабановић је поново ударцима ногу Зејћировића бацио у Саву те су се сва тројциа одвезли оставивши жртву у води. Усљед  повреда које су му нанијели  Зејћировић се тако беспомоћан убрзо и утопио у води.

Судски вјештаци су истакли да је Един усљед бројности нанесених повреда трпио јаке физичке болове, те да је константно имао страх високог интензитета уз осјећај животне угрожености.

Од почетка поступка оптужени се налазе притвору, који им је одређен одмах по хапшењу, имајући у виду казнена дјела за која се терете, а која су посебно тешка с обзиром на начин извршења и посљедице.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана