Болест одгодила суђење за „Корона уговоре“: Оптужени се лијечи у Њемачкој, суд није обавијестио

Небојша Томашевић
Болест одгодила суђење за „Корона уговоре“: Оптужени се лијечи у Њемачкој, суд није обавијестио

БАЊАЛУКА - Суђење бившем директору Института за јавно здравство Републике Српске Браниславу Зељковићу и другим оптуженим у предмету “Корона уговори”, јутрос је одгођено због болести оптужених Санија Црљића и Славка Бојића који је отишао на лијечење у Њемачку.

Осим Зељковића, Бојића и Црљића на оптужници су директор фирме “Промединг” Драган Дубравац, те власник Туристичке агенције “Травел фор фан” Саша Марковић.

Црљић је директор фирме “Синекс лабораторија”, а  Бојић директор фирме “Проконтрол”.

Црљић је Суду доставио документацију у коме се наводи да је неспособан за рад и да има проблема са кичмом.

Бојић суд није обавијестио нити је доставио медицински документацију да је отишао на лијечење.

Тужилац Сања Тадић Стојисављевић је негодовала јер је Бојић отишао на лијечење без обавјештења.

- Ово је неозбиљно и предложићу мјере забране напуштања БиХ без дозволе суда. Ово је тежак предмет и не желим да дођемо у ситуацију да поново саслушавамо више од 60 свједока - рекла је Тадић Стојисављевић.

Бојићев адвока Драган Толимир рекао је да не зна зашто његов клијент није доставио документацију.

- Не можемо да коментаришемо нечије љекарске налазе, нисмо доктори. Човјек је отишао на лијечење и неће га бити ни у петак - рекао је Толимир.

Предсједник судског вијећа Драган Улетиловић одгодио је суђење за 1. јул.

Судија је затражио да Бојићева одбрана достави медицинску документацију и  да тужилаштво припреми које ће доказе изводити.

Према наводима оптужнице, која броји пет тачака,  Зељковић је кршио процедуре јавних набавки, те спровео преговарачки поступак без објаве обавјештења за набавку заштитних маски, медицинских одијела и термалних камера од неквалификованих понуђача по цијенама вишеструко већим од набавних.

Тако су, како се између осталог, наводи у оптужници, маске Институту испоручиване по цијени вишој за 1.553,49 одсто у односу на набавну, а медицинска заштитна одијела  по цијени вишој за 351,38 одсто. Термалне камере су Институту наплаћивање по цијени вишој за 198,30 одсто у односу на набавне.

На тај начин за себе и друга осумњичена лица прибавио је имовинску корист на штету буџета Републике Српске у износу већем од милион и 300 хиљада конвертибилних марака.

Бојића терете  за кривична дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења у помагању, Црљића за злоупотребу службеног положаја или овлашћења у помагању, Марковића за давање мита, а Дубравца због  продуженог  кривичног дјела злоупотреба у поступку јавне набавке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана