Видовићева оптужена због скривања телефона Дебевеца

Срна
Foto: Фена

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против сарајевског адвоката Васвије Видовић (70) која је починила кривично дјело спречавање доказивања јер је прикрила мобилни телефон оптуженог предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца.

Осумњичена се терети да је, с циљем да знатно отежа доказивање у судском поступку, сакрила туђи предмет који служи доказивању, чиме је починила кривично дјело спријечавање доказивања, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У оптужници се наводи да је Видовићева 18. децембра 2023. године приступила у службене просторије Агенције за истраге и заштиту у Источном Сарајеву, позвана од стране осумњиченог и ухапшеног Дебевеца, да га у својству адвоката заступа у кривичном поступку.

Након што јој је омогућено да комуницира са осумњиченим у посебним просторијама, без присуства полицијских службеника, свјесна својих противправних радњи, а са циљем да знатно отежа доказивање кривичних дјела у поступку пред Судом БиХ, знајући да мобилни телефони осумњичених требају бити привремено одузети по наредби Суда БиХ, омогућила је осумњиченом да мобилни уређај убаци у њену торбу, те га на тај начин сакрије.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Дебевец и бивши директор Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) Осман Мехмедагић Осмица ухапшени су 19. децембра прошле године због сумње да су злоупотријебили положај и кривотворили службене исправе.

Истрага у односу на Дебевеца касније је проширена на примање дара за трговину утицајем те лажно представљање и кршење закона о равноправности сполова.

Мјере забране су им одређене средином марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана