Ухапшен Бањалучанин приликом планирања напада на џамију

ГС
Foto: Бл Портал

БАЊАЛУКА - Капић Мирза, рођен у Бања Луци, лишен је слободе због сумње да је планирао напад на џамију у БиХ експлозивном направом, навели су из Тужилаштва БиХ.

Он је ухапшен и због контактирања са припадницима радикалних структура тзв. "ИСИЛ-" и планирање терористичког напада на исламски вјерски објекат у БиХ.

Капић,43, који је настањен у Зеници, раније је осуђиван за кривично дјело повезано са тероризмом и боравком на страним ратишитима.

Активности хапшења осумњиченог, као и претреса објеката које користи, реализоване су у координисаној акцији Тужилаштва БиХ и СИПА уз наредбе Суда БиХ.

- Осумњичени је под истрагом и терети се да је протеклог мјесеца, путем електронских канала комуникације, мобилног телефона и компјутера, користећи апликације за комуникацију, остваривао контакт са особама које подржавају радикалне покрете и структуре помагача тзв. "ИСИЛ", те је у препискама изразио жељу да изврши напад експлозивом на једну џамију у БиХ, концем мјесеца јула ове године, те је од наведених особа тражио смјернице за производњу експлозивне направе са детонатором путем мобилног телефона, изражавајући намјеру да нападне учењаке Исламске заједнице који објављују прогласе против муџахедина и који пријављују присталице радикалних покрета и "ИСИЛ", агенцијама за проведбу закона у БиХ - рекли су у Тужилаштву БиХ

У даљем планирању и извршењу кривичног дјела, спријечен је акцијом СИПА и Тужилаштва БиХ, а приликом претреса заплијењени су електронски уређаји, које је користио осумњичени и који ће бити предмет детаљног вјештачења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана