Швеђани оптужени за ликвидацију и покушај убиства у Сарајеву

Срна
Швеђани оптужени за ликвидацију и покушај убиства у Сарајеву

САРАЈЕВО - Кантонални суд у Сарајеву потврдио је оптужницу против држављана Шведске Абдела Маџида ел Овеитија, Петера Оливера Хедберга и Конрада Тилуса због убиства једног и рањавања другог шведског држављанина у Сарајеву.

Тужилаштво Сарајевског кантона терети тројицу шведских држављана да су 31. октобра прошле године око 16.25 часова у сарајевској опшини Илиџа једног држављанина Шведске усмртили, а другог ранили, саопштено је из Кантоналног Тужилаштва.

Овеити, Хедберг и Тилус оптужени су да су убиство претходно испланирали, тако што су првобитно стигли из Турске у Сарајево, изнајмили аутомобил и стан у Источном Сарајеву, купили електрични бицикл и набавили аутомат са пригушивачем.

На дан убиства, довезли су се аутомобилом у насеље Булевар испред једне од зграда у којој је боравио Швеђанин чији су иницијали Х.Л.О, навели су из тужилаштва.

Хедберг је оптужен да је паркирао аутомобил и из пртљажника извадио електрични бицикл, на којем су се Овеити и Тилус, маскирани капуљачама, качкетима и хируршким маскама, приближили улазним вратима пословних просторија једног од маркета испред којег су се налазили Х.Л.О. и Е.М.

Из тужилаштва су додали да је Тилус на неколико метара удаљености успорио бицикл, а Овеити из аутомата испалио око 30 хитаца у Х.Л.О. и Е. М.

Од око 30 хитаца, 26 је погодило Х.Л.О. од којих је и преминуо, док је Е.М. лакше повријеђен у стомак.

Након тога оптужени су побјегли на подручје Републике Српске, гдје су Овеитија и Тилуса на подручју Пала ухапсили припадници Министарства унутрашњих послова Српске, док је Хедберг ухапшен на подручју Сокоца.

Из Тужилаштва је предложено продужење притвора оптуженима за убиство и покушај убиства, док је за главни претрес суду предложено саслушање 20 свједока, шест вјештака и извођење око 200 материјалних доказа.

У октобру прошле године на Илиџи је убијен Харис Остердал, а рањен Елвир Мутић који се налазио у његовом друштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана