Суђење за убиство Ариела Богдановића: Мандић искључио телефон након злочина

Небојша Томашевић
Суђење за убиство Ариела Богдановића: Мандић искључио телефон након злочина

БАЊАЛУКА - Далибор Мандић (37) из Бањалуке, кога терете за брутално убиство Ариела Богдановића (28) којег је избо ножем, десетак минута након злочина на подручју Старчевице угасио је телефон.

На ово указује оперативно дигитална анализа података добијених од компаније  М:тел за телефон који је користио оптужени. Анализу је урадио специјалиста Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС) Мирослав Ћурковић који је саслушан као вјештак на суђењу Мандићу у бањалучком Окружном суду.

-  Тог  2. децембра 2021. године  телефон који је, према подацима тужилаштва, користио оптужени Мандић у 19 часова 47 минута и три секунде одјављен је с мреже. То је регистровано на базној станици Старчевица - рекао је Ћурковић.

Појаснио је да то значи да је телефон или угашен или му је истрошена батерија, а  у то доба је био на подручју које покрива поменута базна станица.

Ћурковић је још истакао да је анализом листинга за телефон оптуженог утврдио да он није имао комуникације са Богдановићем.

- Нису забиљежене комуникације између телефона које су користили - рекао је Ћурковић.

Нагласио је да није могао да утврди кретање оптуженог на основу података с базних станица о телефону који је користио.

- Постоји само један забиљежен податак који се може искористити за утврђивање кретање, а  то је да је телефон оптуженог тог дана када се одјавио с мреже био покривен базном станицом Старчевица - рекао је Ћурковић.

На питање одбране да ли базна станица Старчевица покрива мјесто злочина, Ћурковић је одговорио да највјероватније не покрива, али да он то не може да тврди. Додао је да је базна станица Старчевица од мјеста убиства удаљена неких шест до седам километара. Саслушањем Ћурковића, кога је суд цијенио као вјештака, те прилагањем два  документа тужилаштво је окончало извођење својих доказа.

Мандића терете за тешко убиство почињено на свиреп или подмукао начин које починио 2. децембра прошле године око 19.35 часова на Булевару српске војске. Како се наводи у оптужници, Мандић је кобне вечери, у намјери да га убије, пратио Богдановића који је ишао из правца Тржног центра “Делта планет” према Ребровачком мосту. Стигао га је у близини студентског кампуса и убо ножем у предјелу горњег дијела трупа након чега је Богдановић рањен почео да бјежи те је прешао коловоз на Булевару српске војске и пао код бензинске пумпе. Мандић му је притрчао те га ножем убо осам пута и усмртио, а затим побјегао. Убиство су снимиле  камере оближњег видео-надзора, а снимак је раније прегледан у судници.

Приједлози

Одбрана оптуженог Далибора Мандића предложила је 12 свједока и поновно саслушање вјештака медицинске струке Жељка Карана те адвоката Вању Лакић која је раније заступала оптуженог. Суд је прихватио саслушање осам свједока, као и оптуженог и вјештака Карана, док ће о приједлогу за саслушање адвоката одлучити накнадно. Одбијено је саслушање четири свједока, јер су неки раније саслушани, а за некима сматра суд нема потребе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана