Страх од изласка насилника на слободу

Небојша Томашевић
Страх од изласка насилника на слободу

Бањалука - Вијест да би се Слободан Марковић (57) из Бањалуке, који је осуђен на пет година затвора због бруталног премлаћивања и покушаја убиства суграђанке Биљане Кесеровић, ускоро могао наћи на слободи изазвала је страх и узнемиреност становника улице Светозара Марковића, у којој је починио незапамћени напад.

Окружни суд у Бањалуци је након изрицања првостепене пресуде Марковићу, бившем директору Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа, продужио притвор, а ту одлуку је потврдио и Врховни суд РС. Паника међу мјештанима појавила се када су сазнали да је Уставни суд БиХ недавно усвојио Марковићеву апелацију којом је тражио да буде укинуто рјешење Врховног суда РС и затражио да о притвору буде хитно донесена нова одлука. Марковић на основу ове одлуке Уставног суда тражи да буде пуштен из притвора у којем се налази од дана када је брутално претукао жену.

Станари зграде у чијој гаражи се догодио напад и улице Светозара Марковића у насељу Нова варош кажу да не могу вјеровати да такав човјек може бити пуштен на слободу. И са Марковићем иза решетака пред очима су им и даље страшне слике из гараже у којој је претучена њихова комшиница.

Милена Ђаковић, која ради у близини гараже у којој се догодио злочин, каже да је обузме страх сваки пут када пролази поред зграде и сјети се шта се догодило.

- Тај догађај је изазвао шок и страх код свих и невјероватно је да би насилник могао бити пуштен на слободу. Многе жене се још плаше да уђу у гаражу - казала је Ђаковићева.

Станарка улице Светозара Марковића Рајна М. каже да јој ни данас није пријатно да буде на мјесту гдје се све десило.

- Од када је нападнута и претучена та жена, страх се увукао у мене, поготово јер се то десило у по бијела дана. Особа као што је Марковић након свега не би смјела слободно шетати. Зар треба да се понови сличан случај па да га поново хапсе - казала је Рајна М.

Зорица Л, која ради у близини мјеста на којем је Марковић починио напад, који само захваљујући реакцији комшија није завршио фаталним исходом, каже да страх ни послије непуне године није нестао.

- Од дана када је овдје нападнута жена свега се плашим. Ако је она нападнута у по бијела дана, шта онда може да се деси ноћу. Неко ко је тако нешто урадио једном, може поновити опет и зато осуђени не би требало да излази из притвора - казала је Зорица Л.

Одлука Уставног суда БиХ затекла је и Окружно тужилаштво у Бањалуци, у којем сматрају да Марковић треба да остане у притвору до правоснажности пресуде и упућивања на издржавање затворске казне.

- Тужилаштво је у првостепеном поступку доказало да је Марковић починио кривично дјело за које је оптужен, па је и осуђен. Жртву Б. К. је брутално претукао у подземној гаражи зграде претварајући се да врши дезинфекцију објекта. Маскиран ју је напао, а претходно је под точак њеног возила ставио дрво да не може побјећи. У доказном поступку свједоци су потврдили да код станара зграде у којој се све десило постоји страх од уласка у гаражу. Пуштање Марковића на слободу изазвало би нарушавање јавног реда и мира и узнемирење јавности - казали су у тужилаштву.

Марковић је осуђен 11. септембра због покушаја убиства Кесеровићеве. Тада му је продужен притвор до упућивања на издржавање казне. У пресуди је наведено да је Кесеровићеву напао 5. децембра прошле године у подземној гаражи и брутално претукао дрвеном палицом која је била обложена најлоном, а судије су потврдиле наводе из оптужнице да је напад детаљно испланирао. Марковића су у батинању жене зауставили њене комшије Немања Чигојевић и адвокат Дарко Кременовић, који су случајно наишли и чули њену вриску. Мотив напада и бруталног премлаћивања није наведен у оптужници нити у пресуди.

Аргументи Уставног суда

У одлуци Уставног суда БиХ наведено је да су Слободану Марковићу повријеђена права на личну слободу и сигурност загарантовану Уставом БиХ. Због тога та правосудна институција сматра да треба укинути рјешење о продужењу притвора и по хитном поступку донијети нову одлуку поштујући одредбе Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана