Станивуковић под истрагом због кредита за кружни ток

ГС
Станивуковић под истрагом због кредита за кружни ток

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић и в.д. начелника Одјељења за просторно уређење Градске управе Вук Вишекруна под истрагом су полиције и тужилаштва због сумње да су ненамјенски утрошили 1,7 милиона марака из кредитних средстава, пише АТВ.

Истрагу води Окружно јавно тужилаштво Бањалука које Станивуковића сумњичи за кривично дјело обмане при добијању кредита, а Вишекруну за злоупотребу службеног положаја или овлашћења.

Како сазнаје АТВ, истрага се односи на градњу кружног тока у Булевару Цара Душана (код зграде Екватора), којом је измијењен режим саобраћаја у Бањалуци. Наиме, у пријави коју је ПУ Бањалука доставила тужилаштву наводи се да је Станивуковић, у име Града, потписао уговор о дугорочном кредиту у износу од 25 милиона марака за финансирање капиталних инвестиција.

Кредитом је тачно дефинисано и одређено на шта ће средства бити утрошена. Међутим, дио тих средстава је од 10. октобра 2023. до 6. марта 2024. године усмјерен за други пројекат који није био обухваћен кредитом, а ради се управо о кружној раскрсници код зграде Екватора.

У пријави се наводи да се Вишекруни на терет ставља да је потписао локацијске услове и рјешење којим је издата грађевинска дозвола за пројекат измјене саобраћаја у Бањалуци, на локацији на којој је кружна раскрсница изграђена.

-Тиме је омогућио стицање права прописа које је у супротности са Регулационим планом за саобраћајно чвориште код тврђаве Кастел у Бањалуци - тврди извор близак истрази.

Вук Вишекруна каже да је није имао прилику да види извјештај који је поднесен тужилаштву, наводећи да је по том основу позиван на саслушање у полицији.

-Искористио сам своје право и нисам давао изјаву. Ништа не могу да коментаришем јер извјештај нисам видио. Све што о томе знам видио сам у медијима и очигледно ви имате више информација од мене - рекао је Вишекруна.

Станивуковић није одговарао на позиве новинара АТВ-а.

Пријаву против Станивуковића и Вишекруне ПУ Бањалука је јуче доставила Окружном јавном тужилаштву, што су потврдили у јутрошњем саопштењу за јавност.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана