Шест година чекају истину о смрти синова

nezavisne.com
Шест година чекају истину о смрти синова

Бањалука - Све што нам је преостало јесте да чекамо. До када?! Ми ћемо сви помријети! Изгледа да то гурају у заборав. Ма, то је чисто заташкавање! Чак нису саслушани ни директни очевици авионске несреће у којој је погинуо мој Никола (19).

Овим ријечима трагедију која се догодила прије готово шест година огорчено коментарише Живко Стевић, отац младог Бањалучанина, који је са четворицом суграђана страдао у стравичној авионској несрећи у Залужанима.

Узроци пада летјелице, која је у црно завила град на Врбасу, још нису познати. Истражиоци дају штуре или никакве информације. Године пролазе, а бол остаје. Бројна питања су без одговора...

"Ко је то организовао, каквим авионом, гдје је летјелица одржавана и како? Ко је дозволио да се њоме лети? То је била скаламерија! Нико је није одржавао, већ само крпио", критикује Живко Стевић, који је екипу "Независних" јуче угостио у Николиној соби, пуној фотографија трагично страдалог младића.

Неутјешни отац и мајка тешко се држе. Нарушеног су здравља након трагедије која их је задесила. Попут соли на рани боли их зид ћутања на који наилазе.

"Ми увијек добијамо исти одговор: 'Истрага је у току и не можемо вам давати информације'. А истрага никад није завршена. Баш нико нас није контактирао из Тужилаштва БиХ", наводи отац младића који је тог кобног дана, 20. маја 2012. године, требало да изведе свој први скок падобраном.

Тог датума Бањалуку је погодила страшна вијест - угасило се пет младих живота! Погинуле су, сви ће се сложити, људине. Заувијек су нас напустили Никола Стевић (19), Немања Гороња (32), Ален Црналић (24), Стефан Карановић (23) и Срђан Косић (18).

Вапај њихових родитеља не долази до ушију оних који треба да га чују. И покушаји "Независних" да сазнају име тужиоца који ради на овом маратонском предмету остали су безуспјешни и окончани су кратком изјавом из Тужилаштва БиХ. Чини се да чак ни фамозно вјештачење још није плаћено.

"Предмет је у раду. Рјешавају се одређена питања у вези са плаћањем вјештачења, те се активности настављају у правцу доношења тужитељске одлуке", једино је што нам је одговорио Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ.

Тужилаштву БиХ још 17. фебруара 2016. године обраћао се и Омер Кулић, који је био укључен у истрагу ове несреће. Прецизне одговоре ни он није добио.

"Написао сам да сам био главни истражитељ и да ме занима статус тог предмета. Добио сам одговор 30. марта, гдје су написали да је то у фази истраге и да, како дословно пише, предузимају радњу доказивања. Прошле су двије године од тада. Не могу да схватим да је толико људи који тамо раде и да тај посао нису могли да доведу до краја. Тужилаштво БиХ за мене је 'дружба Пере Квржице'", каже Кулић, који је доктор наука из области авијације.

Родитељима страдале дјеце препоручио је да туже организатора скокова и, како је устврдио, процес тог тренутка мора кренути.

"Слободно родитељима дајте мој број, нека ме зову као свједока. Нека покрену тужбу директно", савјетује Кулић, те истиче да у овом случају дефинитивно има елемената кривичног дјела јер је погинуло пет људи. 

Пет узорних момака настрадало је када се срушила и запалила летјелица у којој су били, и то непосредно након полијетања. Животе су изгубили пилот, инструктор падобранства, те тројица падобранаца. Пад и трагичну смрт синова, уз застрашујући врисак, посматрали су родитељи, а затим су својим возилима безуспјешно покушали да гурају олупину авиона како би извукли своје најмилије. Очеви и мајке ни шест година касније не знају ко им је нанио највећу животну бол.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана