Робијаши траже нове зубе и посао из снова

Данијела Стоканић
Робијаши траже нове зубе и посао из снова

Бањалука - Лоша здравствена заштита, смјештај и третмани, некоректно понашање особља или других затвореника, немогућност радног ангажмана, само су неке од замјерки на које указује све више затвореника у казнено-поправним заводима широм БиХ.

На те и још много других проблема затвореници су указали омбудсманима за људска права, на чију је адресу лани стигло 50 одсто више жалби за кршење права осуђених лица у односу на годину раније.

Међутим, како тврде представници затвора, робијаши се неријетко жале и због тога што им нису испуњени њихови помало бизарни захтјеви, па им смета и то што им умјесто поправке нису уграђени нови зуби, што цимер слуша народњаке, или што не могу радити посао који желе.

Ипак, постоје и оне много озбиљније жалбе када је и живот затвореника био угрожен. Судећи према подацима омбудсмана, највише проблема имају затвореници у Казнено-поправном заводу Зеница, гдје је лани за Васкрс група Бошњака претукла тројицу затвореника из РС.

Како су објаснили омбудсмани за људска права БиХ, ова институција је лани запримила 166 жалби затвореника.

- Ови подаци не представљају стваран приказ броја обраћања затвореника јер они, осим писмених жалби, свакодневно телефонски контактирају са омбудсманима тражећи правне савјете и помоћ - рекли су у овој институцији.

Додали су да, осим на казнено-поправне заводе, затвореници се жале и на рад правосуђа, односно садржај судских одлука.

Казали су да је ове године актуелизовано и питање премјештаја осуђеника из установе једног у установу другог ентитета.

Директор КПЗ-а Добој Бранко Милетић истиче да, када је ријеч о затворима у РС, око 90 одсто жалби затвореника је неосновано.

- Већина тих жалби омбудсманима долази од оних који су више пута били у затворима. Њихови захтјеви су углавном нереални. Рецимо, жале се на здравствену заштиту, упркос томе што им се она уредно пружа - рекао је Милетић и додао да затвореници не могу очекивати да им се раде неки хируршки захвати, ако за то нема потребе, на примјер стављање нових зуба и слично.

Додао је да су се претходних година затвореници Бошњаци жалили на храну, тврдећи да добијају оброке са свињетином. Међутим, Милетић је одбацио ове оптужбе истакавши да су кувари строго пазили приликом припремања оброка.

Милетић је нагласио да су услови у затворима РС добри, што, како каже, гарантује и извјештај Европског одбора за спречавање тортуре (ЦПТ).

- Жалбе оног малог процента затвореника су основане, а углавном је ријеч о лицима која имају проблем у комуникацији са судовима - објаснио је Милетић.

И директор КПЗ-а Зеница Хидајет Јабанџић тврди да је већина жалби затвореника овог завода неутемељена.

- На примјер, затвореници се жале што је један добио батак, а други пилеће крилце, а дешавало се и да се цимер у соби жали на другог јер гласно хрче. Појединци често траже и промјену собе или цимера. Тако смо имали случајеве да један затворених хоће да гледа "Звезде Гранда", а његов цимер "Пинкове звезде". Дешавало се и то да би неко гледао филм, а неко други вијести, па онда желе цимера који има сличне жеље - рекао је Јабанџић.

Највећи број жалби осуђених лица прошле године по КПЗ-у

Зеница     -    56

Фоча        -    11

Сарајево   -     9

Тузла        -     8

Бијељина  -     6

Бусовача   -     6

Бихаћ        -     5

Бањалука  -     3

Добој        -     3

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана