Противпјешадијска мина усмртила два деминера

Небојша Томашевић
Противпјешадијска мина усмртила два деминера

Купрес - Деминери Саво Калајџић (42) и Славиша Кључо (52) из Пала су погинули, а њихов колега и суграђанин Радомир Церовић (35) повријеђен је јуче док су уклањали мине на подручју Доњих Мушића код Купреса.

Повријеђени Церовић превезен је у болницу у Ливну и, како сазнајемо, није животно угрожен. Трагедија се десила на шумовитом и веома неприступачном терену, гдје се може доћи само теренским возилом.

Директор Центра за уклањање мина у БиХ (БХМАЦ) Саша Обрадовић појаснио је да је несрећу изазвала противпјешадијска мина ПМР-3.

- Трагедија се десила док су деминери чистили простор под минама, а више информација имаћемо по завршетку истраге - рекао је Обрадовић и додао да су страдали деминери из Пала.

Они су радили за Удружење “Пази мине” из Витеза које је у сарадњи с хуманитарном организацијом “Про Вита” из Мостара ангажовано на  разминирању терена на подручју Купреса у оквиру пројекта “Малован”.

Директор Центара за хуманитарно разоружање из Мостара и аналитичар противминске акције Давор Коленда објаснио је да су на подручју гдје се десила несрећа биле двије врсте мина.

- Деминери су открили мине ПМР-3 које имају ојачани упаљач у односу на мине “пром-1” и који је веома осјетљив. У близини тих мина налазиле су се нагазне мине с клацкалицом ПМА-3. Претпоставља се да је током чишћења и тражења мина дошло до људске грешке, да је неко или нагазио на мину или је на неки други начин активирао. Ипак, то не можемо тврдити док све не буде истражено - казао је Коленда.

Директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак истакао је да се несреће у деминерском послу могу десити у сваком моменту, али да се понекад дешавају због попуштања концентрације и грешака.

- Несрећа на Купресу нас је све потресла, а о узроку не можемо говорити док не буде завршена истрага. Нажалост, овакве ствари дешавају се и 25 година након рата. То показује колико је посао деминера тежак и опасан - казао је Солак.

Портпарол МУП-а Ливањског кантона, који води истрагу, Ивица Врдољак казао је да је екипа послата на терен одмах након пријаве.

- Терен гдје су деминери страдали је веома неприступачан и требаће више времена да екипа стигне тамо и обави посао. Због тога засад не можемо да кажемо како и зашто је дошло до несреће - рекао је Врдољак.

 Страдања

Према подацима Центра за уклањање мина у БиХ (БХМАЦ) до сада су 54 деминера погинула током обављања посла, док је 121 повријеђен.

- У 2018. години у БиХ су забиљежене три минске несреће у којима је једна особа погинула, једна теже и двије лакше повријеђене. У послијератном периоду од мина је настрадало 1.758 особа, од чега их је 614 погинуло - навели су из БХМАЦ-а. У БиХ је под минама више од хиљаду километара квадратних.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана