Пронађено више од 600 килограма хероина, десетине ухапшених и у БиХ

GS
Пронађено више од 600 килограма хероина, десетине ухапшених и у БиХ

Око 626 килограма кокаина, те скоро 300 kg канабиса, хероина и стабљика марихуане заплијењено је широм Европе у великој акцији Европола, у којој је учествовала и БиХ. Због више кривичних дјела ухапшено је 566 особа, од чега више десетина у БиХ.

У акцији  ЈАД, како је саопштено из Националне заједничке контакт тачке БиХ за сарадњу са Европолом, учествовали су Тужилаштво БиХ, Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ, Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА), Гранична полиција БиХ, Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, Служба за послове са странцима, Федерална управа полиције, МУП Републике Српске, итд.

"Током акције на простору БиХ у активностима је учешће узело 3.485 полицијских службеника", наведено је у саопштењу.

У БиХ су контролисане 17.882 особе, 7.944 возила, 216 просторија, 2.701 пакет итд.

"У оквиру акције на подручју БиХ ухапшено је 36 особа или је према њима предузета друга мјера којом је особи ограничено кретање", наведено је у саопштењу.

Међу ухапшенима у БиХ има странаца, али и бх. држављана, а они су углавном хапшени због дроге и оружја.

Када су у питању све европске земље у којим је акција изведена, како је саопштено, запљене укључују и 84 комада аутоматског оружја, 65 пиштоља, 59 пушака, 22 минобацача, 16 револвера, седам карабина. 

Нађено је и шест сачмарица, четири комада преправљеног оружја, двије ваздушне пушке, 20.206 комада муниције.

Међу ухапшенима, укупно посматрано све земље, има 218 повезаних с кријумчарењем миграната, 186 повезаних с трговањем дрогом, 69 повезаних с трговањем оружјем итд.

У акцији је, широм Европе, учествовало чак 22.488 службеника, а епилог су 163 покренуте истраге. Провјерене су, додаје се у саопштењу, 215.273 особе и 67.277 возила, као и 5.225 поштанских пошиљака и пакета.

Како су саопштили надлежни, од 13. до 18. новембра тијела за спровођење закона широм Европе заједнички су дјеловала против трговања оружјем, дрогом, кријумчарења миграната и трговања људима, као и високоризичних криминалних мрежа.

Укупно је 26 земаља широм Европе учествовало у овим опсежним координисаним оперативним активностима уз подршку Европола, Еуројуста, Фронтекса, Интерпола и низа међународних структура.

"Заједнички акцијски дани ЕМПАЦТ-а планирани су на темељу приступа вођеног обавјештајним подацима, при чему су полиција, царина, агенције за имиграцију и агенције за граничну контролу удружиле своје снаге", саопштио је МУП Хрватске.

Шпанија је координисала оперативне активности, а Европол је координисао размјену оперативних информација између укључених странака, преносе Независне.

"Заједнички акцијски дани ЕМПАЦТ-а састојали су се од интензивних провјера на вањским границама ЕУ и посебних операција у укљученим земљама. Полиција, жандармерија, гранична полиција, царина и националне јединице укључене у борбу против организованог криминала широм Европе сарађивали су у овим заједничким акцијским данима ЕМПАЦТ-а", истакнуто је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана