Признао убиство рођака, па пристао на шест година робије

Небојша Томашевић
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Винко Матић (57) из Бањалуке признао је да је убио рођака Радомира Матића (77), којег је претукао штапом и сјекиром на смрт, те је пристао да буде осуђен на шест година затвора.

Оптужени је са Окружним тужилаштвом закључио споразум о признању кривице у коме је предвиђена поменута казна. 

Вијеће којим је предсједавао судија Драган Улетиловић прихватило је споразум, а пресуда ће бити изречена и објављена у понедјељак 15. јула.

Матић се у споразуму обавезао на плаћање трошкова кривичног поступка. Предвиђено је да оштећени, односно родбина убијеног, надокнаду штете остварују у парничном поступку.

Тужилац Тања Мрђа рекла је да је приликом одређивања висине казне у споразуму тужилаштву цијенило олакшавајуће околности.

- Оптужени је признао кривицу и покајао се за оно што је урадио, а до сада није осуђиван. Такође у виду смо имали и његово лоше здравствено стање јер има психичких проблема због којих се и лијечио - рекла је између осталог Мрђа.

Додала је да је као отежавајуће у овом случају било противљење родбине убијеног било каквом споразумном признању, али сматра да ће се договореном казном постићи сврха кажњавања.

Винков адвокат Бобан Савић истакао је да је његов клијент одмах по извршењу кривичног дјела  признао оно што је урадио.

- Позвао је полицију и рекао шта је урадио, а такође је приликом првог испитивања признао оно што му се ставља на терете. Никада није бјежао од одговорности - рекао је адвокат Савић.

Оптужени Матић рекао је да му је жао због онога што се десило и да се не осјећа кривим, али овако мора да буде.

Судија Улетиловић га је потом упитао да ли сматра да је крив или не, јер је већ признао кривицу те додао да се поступак увијек може вратити на суђење. Оптужени је тада поновио да  да признаје кривицу.

Према оптужници  Винко Матића рођака Радомира је усмртио 19. априла 2023.  године у засеоку Јелићи у Доњим Голешима у шуми Осоје која је у власништву његове породице. Како је наведено, Винко је након краће свађе Радомира напао и ударио штапом који је отео од њега, а затим га ударио и сјекиром коју је носио да огради парцелу. 

У оптужници стоји да је Винко рођака Радомира прво штапом ударио у предјелу трупа и горњих и доњих екстремитета, а потом га је “ушицом” као и оштрицом сјекире ударио у предјелу трупа и горњих и доњих екстремитета, шака и подлактица. 

Винко је након тога позвао полицију и рекао шта је урадио, а  Радомир је преминуо од повреда до доласка патроле на лице мјеста. 

Према причама мјештана Голеша, Винко се у село вратио на очевину и често је долазио у сукобе са комшијама, а наводно је имао и психичких проблема, те је био склон и алкохолу.

Они су испричали да је убијени Радомир био његов рођак са очеве стране и да су њих двојица и раније имали сукобе око имовине.

ПРИТВОР

Тужилац Тања Мрђа предложила је да након објаве пресуде вијеће оптуженом Винку Матићу продужи притвор.

Томе се противио бранилац, адвокат Бобан Савић који је истакао да сматра  да у овом моменту за то нема законских основа и предложио је изрицање мјера забране.

- Сви докази су већ изведени, а  оптужени је и признао тако да нема бојазни од утицаја на доказе и свједоке. Такође није дошло до узнемирења јавности,  а оптужени није до сада показао склоност бјекству -  рекао је Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана