Полицајци оптужени за примање мита, Дервенћани за давање!

Н. Т.
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Полицајци из Дервенте Иван Зеба (44), Јован Зорић (33) и Ненад Шаиновић (47) оптужени су за примање мита, а заједно са њима на оптужници су Петар Станић (34, Ненад Станић (36), Саво Марић (49), Младен Акрап (23) и Саво Стјепановић (36) којима се на терет ставља давање мита.

Оптужницу је подигло Републичко  јавно тужилаштво, а потврдио Окружни суд у Бањалуци.

Зебу и Зорића терете да су у пет наврата током заједничких контрола у саобраћају од возача узели око 170 КМ како им не би писали казне. 

Зебу терете да је у два наврата сам  у вријеме контроле саобраћаја на спречавању бесправне сјече шуме и транспорта дрвета узео 100 КМ од шумокрадица које је обавјештавао о полицијским контролама како би их избјегли. 

Зорићу се на терет ставља да је од једне особе која се бави крађом пуме узео 80 КМ након што га је обавјештавао о контролама полиције. Шаиновића терете да је од почетка 2023. па до октобра те године обавјештавао шумокрадице о полицијским контролама и од њих заузврат  узимао од  20 и 50 КМ за своје услуге.

Осталу петорку оптужених терете да су полицајцима Зеби. Зорићу и Шаиновићу давали новац како би их они пустили и не би контролисали камионе којима су превозили бесправно посјечену шуму.

Републичко тужилаштво је уз оптужницу предложило да се од оптужених полицајаца одузме имовинска корист прибављена кривичним дјелом, као и да се истима изрекне мјера безбједности Забрана вршења позива, дјелатности или дужности.

Раније су четири особе са подручја Дервента осуђене у бањалучком Окружном суду на новчане казне због давања мита полицајцима Зорићу и Зеби. На казне од по 1.500 КМ осуђени су Милош Мартић, Данијел Живанић и Адем Курјаковић, док је Владимир Ђуричић добио 2.000 КМ новчане казне.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана