Подстанар замијенио врата и браву: Власница већ седам година не може да уђе у стан

GS
Foto: X.com

Снежана Дуканац из Београда већ седам година не може да уђе у свој стан, у којем живи подстанар са којим је њена породица још 2016. године склопила уговор

Породица Дуканац издала је стан те 2016. године. Све су урадили по закону потписали уговор, оверили код нотара и платили порез.

Одселили су се у Француску и у почетку је све било како треба. Редовно су се чули телефоном и закупац је плаћао кирије.

Ипак, први проблеми крећу у љето 2017. године.

Кад год су били у Београду, у стан нису могли да уђу. Кажу, или је закупац био болестан или на путу.

– Ја два пута годишње долазим у Београд код родитеља, и сваки пут се уредно јавим. Зими је изговор да имају грип, да им није добро. Пошто он је власник апотеке, каже да су сви у апотеци болесни и да он не жели са нама никакав контакт, обзиром да може нас да зарази. Љети када смо ту каже да је ван граница Србије, што се прошло љето када смо дошли у присуству полиције показало као нетачно – прича Снежана.
Замијенио и врата и браву

Како су у стану трајали грађевински радови који су подразумјевали хобловање паркета и замјену соларије, закупац је од Снежане и њеног супруга захтијевао дозволу да промјени и врата, да стави блиндирана.

Снежана и њен супруг су пристали, под условом да им преда копију кључева. Али, то се никада није догодило, прича за “Блиц” телевизију Снежана.

– Ми смо ангажовали адвоката у Београду и он је правном заступнику закупца послао наше захтјеве пред раскид уговора. Један од захтјева, први захтјев је био да нам преда копију кључева. Они се нису ни обазирали. Нису одговорили на тај ваш захтјев – испричала је Снежана у “Јутро на Блицу“.
Уговор је потписан на 10 година, до 2026. године. Међутим, оно што је проблематично је што су две кључне тачке уговора прекршене.

– Замијенио је браву, чиме нас је по закону лишио власништва и прекршио не само уговор већ и Устав Републике Србије који гарантује сваком грађанину право на располагање својом имовином – каже Снежана.

Поднијета тужба, али нема помака

Шестог новембра 2023. године послата је тужба првом основном суду у Београду и предмет је заведен. Међутим, помака нема.

– Постоје и други људи који имају подстанаре, и без уговора и са уговором, па не пролазе овакав пакао као моја породица. Он је мени отворено рекао да судство у Србији не функционише. Наводио је један угоститељски објекат гдје се по његовим наводима састају судије, адвокати и тако даље и да је он толико моћан да може да ради шта год хоће. Он стално помиње период од три до пет година као минимум за овакву врсту спора. То он користи, а ми смо у мат позицији – каже Снежана.

Имају забрану комуникације са закупцем

Да ситуација буде још бизарнија, адвокат закупца је упутио Снежани мејл гдје јој је у писаној форми “забранио комуникацију са њим, било какве врсте”.

– Дакле, ја не могу да уђем у свој стан, немам кључеве од свог стана, немам право комуникације са њим, при чему, ја колико знам, такву једну забрану, забрана приласка је нешто што издаје једна институција у Србији, ја колико знам, то не раде адвокати – каже Снежана и додаје:
– Његов адвокат нама уредно шаље да намирује рачуне струје Инфостана, али како да вам кажем, ми не желимо никакав новац, апсолутно ништа од њега осим да напусти нашу некретнину – рекла је.

Закупац јој пријетио

Снежана је у присуству правног заступника, два сведока и два полицајца, покушала да уђе у свој стан, али безуспјешно.

– Отишла сам у полицију прво да пријавим пријетње које је он изрекао према мени, и то у присуству свједока, и да узмем извјештај који је полиција када је изашла на терен. Они су ми рекли да, и они сматрају да ће то да иде јако дуго као и да уговор послије десет година кад истекне да он неће изаћи ни тада. Да будем прецизна, потврдили су његову флоскулу коју је он мени врло често говорио, а то је “чије овце, његова планина”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана